Managed hosting door True

Flash-geheugen viert 25-jarig bestaan

 

Flash memory

Het flash-geheugen viert zijn 25-jarige bestaan. Deze technologie wordt door miljarden consumenten en bedrijven gebruikt in smartphones, tablets, ultradunne laptops, datacenters en andere elektronische apparatuur. Leveranciers van flash-geheugenkaarten hebben de afgelopen twee decennia de capaciteit van flash-geheugen 30.000 keer vergroot en tegelijkertijd de kosten 50.000 keer verlaagd.

Leverancier SanDisk viert de verjaardag van het flash-geheugen mee. Het eerste product van SanDisk, een solid state drive (ssd) van 20 megabyte, werd in 1991 verkocht voor duizend dollar, maar zou nu slechts twee cent kosten. Dit heeft een brede inzet van flash-geheugen mogelijk gemaakt en een digital lifestyle gecreëerd waarbij iedereen overal en altijd toegang heeft tot digitale content. Flash-geheugen vormt de basis van de drie krachten achter deze trend: mobiele computers, brede connectiviteit en de toename van digitale content.

'We zijn in 1988 met SanDisk begonnen met de overtuiging dat flash-geheugen hele industrieën zou ondersteunen en het leven van miljarden mensen zou verrijken', zegt Sanjay Mehrotra, president, chief executive officer en mede-oprichter van SanDisk. 'De vraag naar flash is groter dan ooit en het is nu een geweldige tijd om een bedrijf te leiden dat nog een enorm potentieel voor de toekomst heeft.'

2,7 zettabytes aan content

Volgens voorspelling van onderzoeksbureau IDC zullen gebruikers in 2012 2,7 zettabytes (ZB) digitale content creëren en gebruiken. Het gaat hierbij om zaken als films, muziek, documenten en andere data. Dit is twintig keer de hoeveelheid digitale content die IDC in 2005 vaststelde.

'Flash-geheugen speelt een essentiële rol in de toename van content door de lage kosten, het gebruiksgemak en de grote acceptatie door consumenten en professionals', zegt Mario Morales, vice president, semiconductors en EMS bij IDC. 'Of het nu een tablet is die gebruikers directe toegang geeft tot informatie of de server achter een social media-website, veel populaire toepassingen worden momenteel ondersteund door flash-geheugen.'

Cloud-connectiviteit

Het informatietijdperk is pas net begonnen en IDC voorspelt dat het universum van digitale content binnen drie jaar bijna gaat verdrievoudigen tot 8 ZB. Steeds vaker wordt deze enorme hoeveelheid gegevens door servers opgeslagen en verspreid via sociale netwerken, bedrijfsdatabases, streaming video-diensten en ander cloud-gebaseerde toepassingen. Met de toename van digitale content zetten ict-organisaties de nieuwste servers in, ondersteunt door ssd's, om de snel groeiende gegevensstroom aan te kunnen.

'Flash-geheugen is algemeen verspreid in de cloud', zegt Joseph Unsworth, vice president research bij onderzoeksbureau Gartner. 'Datacenters die gebruikmaken van op flash-geheugen gebaseerde solid state drives bieden een aantrekkelijk voordeel voor cloud-bedrijven, omdat ssd's het meest kosteneffectieve middel zijn voor het sneller verspreiden van informatie binnen de bestaande infrastructuur. Dit vaak met vele malen betere prestaties dan hard disk drives. Op basis van deze en andere voordelen verwachten wij dat de verkoop van ssd-eenheden in de komende vier jaar met 250 procent zal toenemen.'

Mobiele computers

Het aantal smartphones en tablets dat gebruik maakt van embedded flash-geheugenchips neemt zeer snel toe en ultradunne laptops die gebruikmaken van op flash-geheugen gebaseerde ssd's geven een nieuwe definitie van notebooks. Door het flash-geheugen reageren deze apparaten zeer snel en bieden ze een betere gebruikservaring in een kleiner, lichter en duurzamer formaat.

'Over vijftig jaar zullen mensen terugkijken en zich realiseren dat flash-geheugen een van de belangrijkste technologische ontwikkelingen van onze tijd was', zegt Tim Bajarin, analist en futurist bij pr-bureau Creative Strategies. 'Flash-geheugen heeft bij bedrijven overal ter wereld een revolutie veroorzaakt, van hoe ze producten ontwerpen tot de manier waarop klanten ze gebruiken.'

Flash in de toekomst

Het 25-jarige bestaan van flash-geheugen doet zich voor op het moment dat de vraag naar krachtige mobiele apparatuur naar recordhoogtes is gestegen. SanDisk ziet een wereld voor zich waarin flash-geheugen de motor is voor elke interactie met digitale content. Dit gaat van het maken van foto's met een smartphone tot het delen van deze foto's via de cloud door middel van ssd's. Flash-geheugen is zeer geschikt om tegemoet te komen aan de vraag van eindgebruikers en bedrijven. SanDisk wil dan ook het leven van mensen verrijken door overal en altijd toegang te hebben tot digitale content.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4553236). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.