Linus Torvalds, de vader van Linux, was vorige maand als speciale gast aanwezig bij het evenement CA World in Las Vegas. Hij sprak met beursbezoekers over de Linux-activiteiten van CA, maar moest vooral veel vragen beantwoorden over de rechtszaak tussen IBM en SCO over copyrights op verschillende Linux-codes. De Fin was tot voor kort in dienst van Transmeta, maar werkt nu fulltime voor Linux bij het Open Source Development Lab.
Zal de rechtszaak een negatief effect hebben op de ontwikkeling en de acceptatie van Linux?
Dat denk ik niet, vooral doordat we in ieder opzicht op een open manier werken. Je kunt steeds terugvinden hoe en wanneer bepaalde codes in de kernel terechtkwamen. Als er iets vreemds gebeurt, kun je het spoor terugvolgen en ontdekken wie iets deed, wat er gebeurde, hoe het fout kon lopen. Bij problemen kun je zaken vaak en snel veranderen, wat niet of nauwelijks lukt bij proprietary systemen, omdat je geen lijsten met historie hebt.
Wat is uw advies aan solution providers die oplossingen ontwerpen en implementeren met Linux en zich zorgen maken over de gevolgen van de rechtszaak?
Volgens mij is een belangrijk punt dat de rechtszaak eigenlijk helemaal niet over intellectueel eigendom of copyrights gaat. SCO en haar CEO, Darl McBride, praten wel uitgebreid over intellectueel eigendom, maar in feite gaat het in de rechtszaak over een contractruzie tussen SCO en IBM. Daar kan ik me niet druk om maken; ik denk dat IBM goede advocaten heeft om deze zaak te behandelen. Het heeft niets te maken met Linux en onze gebruikers. Het enige waar SCO over kan vallen, is de Read Copy Update die we van IBM hebben gekregen en die lange tijd niet door ons werd opgenomen in de kernel, juist omdat we wisten dat de patenten eigendom waren van IBM. We hebben de Read Copy Update dus pas geïmplementeerd toen we van IBM de verzekering kregen dat de licenties op de patenten goed geregeld waren. Maar nogmaals: dat heeft verder niet al teveel met Linux te maken.
De timing van de affaire is alleen beroerd, gezien het feit dat Linux net echt voet aan de grond krijgt.
Daarom is die timing dus niet raar. Ik kan niet zeggen dat ik verwachtte dat SCO IBM zou aanklagen, maar wat ik bedoel, is dat rechtszaken automatisch volgen zodra er genoeg geld in het spel is. Er zijn nu veel succesverhalen over Linux en het fenomeen is nu groot genoeg om mensen te laten beslissen dat ze meer geld kunnen verdienen met een rechtszaak tegen het product, dan met het gebruik ervan.
Speelt u nog een rol in het proces?
Niet echt. Ik wil zo min mogelijk te maken hebben met rechtszaken. Ik zal wellicht getuige moeten zijn voor een van beide partijen, maar ik ben geen betrokkene en wil dat ook niet zijn.
Welke feedback krijgt u van solution
providers?
Persoonlijk werk ik niet met solution providers, maar alles wat ik hoor, is dat niemand zich zorgen maakt.
Onlangs verlaagde Microsoft haar prijzen met 35 procent om een deal te krijgen van de stad München. In hoeverre ziet u een verandering in de verkoopstrategie van Microsoft?
Je praat met de verkeerde persoon als je op die vraag een antwoord wilt hebben. Ik ben erg, heel erg gelukkig dat ik nooit te maken heb of heb gehad met verkopers, want dat is iets waarin ik nooit geïnteresseerd ben geweest.
Tijdens CA World zat u in forums en dergelijke. Wordt u ook door fabrikanten en system integrators gevraagd om grote Linux-deals binnen te slepen door aanwezig te zijn bij gesprekken?
Nee, ik ga nooit naar gebruikersbijeenkomsten of ontmoetingen met klanten. Ik hou niet van klanten (lacht).
Was dat een reden waarom u besloot te gaan werken voor het Open Source Development Lab en niet voor een commerciële fabrikant?
Het meest belangrijke is en blijft voor mij dat mensen in staat zijn me te vertrouwen. Dat betekent overigens niet dat ze het met me eens moeten zijn, maar ze moeten weten wat mijn motivatie is. Ik wil niet in een bedrijf werken waar mensen zich afvragen of ik wel gemotiveerd ben door dat wat het bedrijf doet en wil; ik wil dat ze weten dat ik tot besluiten kom om persoonlijke redenen en door een persoonlijke afweging. Zelfs als anderen het niet met me eens zijn, moet het voor hen makkelijker te accepteren zijn als ze weten dat ik een beslissing niet neem omdat ik nu eenmaal onderdeel ben van een commercieel bedrijf en iets doe omdat de concurrent het ook doet.
CA World Panel: Resellers moeten Linux aanbieden
Steeds meer bedrijven verwachten van VARs en solution providers dat ze in staat zijn een Linux-alternatief aan te bieden als oplossing voor hun problemen. Dit bleek uit een rondetafeldiscussie tijdens CA World.
Michel Evans, vice president of channel sales and development bij Red Hat, stelde dat klanten steeds vaker Linux-oplossingen willen zien om een betere afweging te kunnen maken.
Een ander panellid, Jon Hall, president and executive director of Linux International, stelde dat, gezien het feit dat het bijzonder lastig is om ISVs zover te krijgen dat ze andere platformen ondersteunen, het interessant is om te zien dat Linux al een eind gekomen is. Andere nicheplatformen, zoals Apple Macintosh OS, zijn volgens hem al gepasseerd.
Inmiddels vinden Linux-oplossingen ook hun weg naar toepassingen en systemen die in eerste instantie buiten het zichtveld van de uitvinder van Linux, Linus Torvalds, lagen. Deze wilde, zo herinnerde hij zich, aanvankelijk slechts een betere desktopbesturing creëren.
Torvalds vertelde dat hij in het begin geloofde dat de acceptatie van Linux in zakelijke omgevingen begrensd zou zijn tot losstaande ontwikkelprojecten en servers die een hoge betrouwbaarheid nodig hadden. Maar dat punt hebben we lang geleden al gepasseerd.
Larry Augustin van VA Software stelde dat Linux de potentie heeft om gebruikt te worden op alles tussen mobiele telefoons en supercomputers. Misschien zijn er limieten, zei hij. Maar ik zie ze niet.