Managed hosting door True

CRN nummer 1, 16-Januari-2003

"Is het einde van de pc in zich?"

 

Het zijn moeilijke tijden voor de ICT. Bedrijven besteden minder geld aan ICT-uitbreidingen en zijn terughoudend met vernieuwingen. Kostenbesparing is een erg belangrijk terugkerend agendapunt. Een winnende technologie in dit verband is server-based computing. Komt het einde van de pc hiermee in zicht?

Marcel Beeler

Bij server-based computing (SBC) wordt de complete toepassing op een server gedraaid, waarbij de processor, het geheugen en de harde schijf van die server gebruikt worden. Er worden alleen gecomprimeerde grafische beeldinformatie, muisklikken en toetsaanslagen over het netwerk verstuurd tussen werkplek en server. Aan de werkplek worden nauwelijks eisen gesteld en er is slechts zeer weinig netwerkbandbreedte nodig.
Hoewel het niet nieuw is om toepassingen op centrale servers te bedienen (denk aan het aloude mainframe of aan Unix-omgevingen), is het in het bijzonder Citrix geweest die de technologie voor Windows-toepassingen geschikt heeft gemaakt. De daarvoor beschikbare productlijn MetaFrame XP en het gebruikte independent computing architecture (ICA)-presentatieprotocol maken het mogelijk op afstand Windows-toepassingen te bedienen die op centrale servers draaien. Microsoft heeft standaard een eigen variant van server-based computing geïntegreerd als Terminal Services-dienst in de Windows 2000 Server en de Windows .Net Server. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het veel op ICA lijkende remote desktop protocol (RDP).
Bij zowel het Citrix- als het Microsoft-product moet op de werkplek een compacte toepassing geïnstalleerd zijn die de communicatie met de server verzorgt, de ICA-client- of de RDP-client-toepassing. Citrix MetaFrame voegt aan Windows 2000 Terminal Services een groot aantal functies en een betere schaalbaarheid toe, waardoor veel resellers MetaFrame adviseren als aanvullend product. Er bestaan enkele concurrerende en soms goedkopere producten van bijvoorbeeld NewMoon, SCO en HOB, maar die bieden minder functionaliteit.
Drie vormen
Er zijn drie vormen van server-based computing. Bij de meest vergaande vorm wordt het complete Windows-bureaublad op afstand aangeboden. Op de werkplek is slechts de client-toepassing nodig en de gebruiker heeft de beschikking over alle moderne Windows 2000-toepassingen. Er zijn eenvoudige werkplekken te koop die alleen de genoemde functie hebben, Windows-based terminals. Dit zijn kastjes met een eenvoudige processor en grafische kaart, voorzien van weinig geheugen en zonder harde schijf en diskettestation. De terminal wordt ook wel een thin client genoemd.
De tweede vorm van server-based computing wordt erg veel gebruikt. De basis is een volwaardige pc (een fat client), waarop diverse toepassingen lokaal geïnstalleerd zijn. Enkele specifieke toepassingen worden echter met behulp van de client-toepassing via server-based computing aangeboden en draaien centraal, als het goed is transparant en zonder dat de gebruiker dit op zijn werkplek merkt.
Daarnaast is er een derde vorm in opkomst, webcomputing genoemd. Hierbij kan vanaf een browser verbinding worden gemaakt met de server om de Windows-toepassing op deze wijze te gebruiken. Een eenvoudige plug-in die ervoor zorgt dat de browser met ICA of RDP kan communiceren is voldoende.

Kostenbesparende factoren
Eindgebruikers kunnen veel geld besparen door de technologie in te voeren. Moet je als reseller nu bang zijn dat ontwikkelingen omtrent server-based computing de omzet verlagen? Er zijn veel factoren die daarop wijzen: pc’s gaan langer mee of worden vervangen door terminals, er zijn minder softwarelicenties nodig, de opwaardering van WAN-verbindingen en investeringen in uitbreiding van het LAN worden uitgesteld en er zijn minder investeringen in servers nodig. Toch zijn de effecten van server-based computing niet zo dramatisch als ze op het eerste gezicht lijken. Laten we enkele van de zogenaamde kostenbesparende factoren eens onder de loep nemen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/92646). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.