Managed hosting door True

CRN nummer 2, 06-Februari-2003

Nieuw HP eist eerste slachtoffers

 

De beoogde kostenbesparing bij het nieuwe HP betekent dat de productie van computers naar lagelonenlanden verhuisd wordt. Begin augustus beëindigde HP de samenwerking met computerfabrikant SCI in Heerenveen. Nu sneuvelt ook het contract dat Compaq had met Ingram Micro Frameworks in Rosmalen.

De ‘kleine’ systeembouwers mogen dan verrassend veel orders binnenslepen (zie het artikel op pagina 16 en 17), maar voor de grote computerleveranciers is de concurrentie moordend. ‘Dat komt doordat de systeembouwers op maat geconfigureerde computers assembleren op verzoek van de eindgebruiker,’ aldus een woordvoerder van HP. ‘Bij bulkproductie van grote leveranciers gaat het om makkelijker, sneller en goedkoper.’ Die drie termen lijkt HP in West-Europa niet meer in praktijk te kunnen brengen.
De beslissing om de contracten met de twee lokale productiefaciliteiten op te zeggen werd in Amerika genomen en is het gevolg van kostenbesparingen. Beide fabrieken zullen nog dit jaar gesloten worden. ‘Het officiële statement van HP in deze kwestie luidt dat HP besloten heeft om de productiefaciliteiten in Europa te consolideren,’ aldus de woordvoerder. ‘Dit om de concurrentiepositie van HP te versterken.’ Consolidatie zou betekenen dat de productie voor HP in Europa niet geheel verdwijnt, zij het dat deze grotendeels naar Oost-Europa verhuist. Of HP’s eigen fabriek in Frankrijk ook het slachtoffer zal worden van deze strategie, kon de woordvoerder niet bevestigen.
De productie van HP-computers bij SCI verhuist naar Hongarije, waar de systemen goedkoper geassembleerd kunnen worden. Hiermee volgt het bedrijf concurrent Acer, dat in maart bekend maakte de productielijnen van IMS in Den Bosch en Tilburg op te heffen.
De sluiting van de fabriek in Rosmalen is een direct gevolg van de overname van Compaq door HP. Het nieuwe concern besloot de opdracht tot assemblage van Compaq-pc’s aan Ingram Micro in te trekken. Tachtig procent van de orders in Rosmalen kwam van Compaq. Ingram Micro Frameworks verloor vorig jaar reeds Tulip als opdrachtgever, toen deze leverancier haar assemblage aan het Duitse PGC gunde. Destijds gaf Ingram Micro Frameworks aan uitsluitend ‘grote bundels’ te produceren. Nieuwe opdrachten werden echter niet gevonden, omdat de meeste computerleveranciers de productie naar lagelonenlanden verhuisden.
Bij SCI gaan 400 banen verloren, bij Ingram Micro Frameworks moeten 124 medewerkers omzien naar een nieuwe baan.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/92622). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.