De monitormarkt groeit als geheel nog wel, maar het LCD-scherm snoept marktaandeel af van de CRT-monitor, vooral op 15 inch gebied. Voorlopig blijft er een plek in de markt voor CRT, maar alleen in de grotere schermen voor specifieke markten. De vraag is echter voor hoelang, want ook in dit segment is de LCD aan een inhaalrace begonnen.
Marktonderzoeksbureau GfK houdt continu de ontwikkelingen op de monitorenmarkt bij. Als we de rapportages tot en met mei jongsleden bekijken, zien we dat de LCD nog steeds aan een gestage opmars bezig is, zowel voor wat betreft het aantal verkochte units (grafiek 1) als de omzet in miljoenen euros (grafiek 2). Zoals uit de grafieken blijkt, steeg het marktaandeel voor de LCD in de periode sinds mei 2001 van 8 naar 27 procent van het aantal verkochte toestellen, terwijl de gehele monitormarkt groeide met 6 procent, van 264.000 stuks naar 279.000. In euros mocht het LCD-toestel zich per mei dit jaar inmiddels verheugen op een marktaandeel van 46 procent van het totaal in dit segment uitgegeven geld, terwijl dat in mei vorig jaar nog 24 procent was.
De totale omzet in de markt steeg met 10 procent tot 119 miljoen euro. In de periode van april-mei van dit jaar was het aandeel in behaalde omzet in het LCD-segment voor het eerst bijna even groot als de CRT-omzet (respectievelijk 49 en 51 procent), dus hoewel er procentueel minder LCDs verkocht worden, wordt er wel meer omzet mee gerealiseerd.
Formaten
Nog interessanter is de vergelijking op beeldschermformaat (grafiek 3). Daar blijkt dat van de CRT-monitoren alleen de, vaak in specifieke branches gebruikte, grote formaten van 19 inch en groter niet verliezen. Het aandeel van de klassieke 15 inch monitor valt fors terug, van 20 naar 5 procent! Ook de iets grotere 17 inch CRT moet wat terrein prijsgeven, met een daling in het marktaandeel van 4 procent sinds mei vorig jaar.
Stijgingen zijn met name te herkennen bij de 15 inch LCDs. Hun aandeel in het totaal van verkochte monitoren steeg naar 22 procent, en ook het aandeel van de 17 inch monitor ontwikkelt zich goed.
Kanalen
GfK verwerkt alleen gegevens uit het indirecte verkoopkanaal. Nu is ook dit kanaal zeer divers en varieert van systeemhuizen tot grote retailketens. Welk kanaal verkoopt welke monitor?
De meeste toestellen vonden hun weg naar de eindgebruiker via de aan de zakelijke markt leverende systeem- en softwarehuizen, met een tweede plaats voor de computershops (grafiek 4 en 5). Een opvallend verschil doet zich voor tussen deze nummers één en twee als we kijken naar de beeldschermformaten. Bij beide is het aandeel 15 inch CRT nog steeds groot (respectievelijk 62 en 58 procent), maar bij de systeemhuizen was nog sprake van een stijging van het marktaandeel met drie procent, terwijl de CRTs in de computershops minder populair werden en 15 procent terugvielen.
Sony
Frank Bettonviel, product manager voor de Information Technology Group bij Sony Nederland, is vanuit zijn functie ook verantwoordelijk voor de monitoren van Sony. Bettonviel kan zich wel vinden in de trend die GfK waarneemt, maar hanteert zelf andere gegevens: Ik gebruik het liefst cijfers van verschillende onderzoeksbureaus en distilleer daar dan een algemene indruk uit. Op grond daarvan denk ik dat in Nederland in 2002 275.000 LCDs verkocht worden en 700.000 tot 750.000 CRTs. De LCDs kunnen opgesplitst worden in 190.000 15 inch, 60.000 17 inch en ongeveer 25.000 aan overige, grote, formaten.
Naast de cijfers van onderzoeksbureaus gebruikt Sony gegevens van haar vaste verkooppartners om de marktbewegingen in de gaten te houden. Partners geven ons hun cijfers wekelijks door. Als er in een bepaald segment een stagnatie ontstaat, weten wij meteen of dat een lokale of landelijke trend is. Wij kunnen onze partners dan onmiddellijk aansturen of in dat segment ondersteunen met een marketingactie. Leuk voor hen, maar ook voor ons.
Over de verschuiving in de markt van CRT naar LCD zegt Bettonviel: De groei is uit de markt, en er is inderdaad sprake van een verschuiving van CRT naar LCD. Voor onze resellers is dat gunstig, want de marges op CRTs en LCDs zijn gelijk, maar de omzet per scherm is bij LCDs veel groter; ze verdienen dus meer. Je ziet ook aan ons assortiment waar het heen gaat: wat CRT betreft richten we ons op de grotere beeldschermformaten, zoals 19, 21 en 24 inch, maar ons LCD-aanbod blijven we in de breedte gestaag uitbreiden. Vorig jaar hadden we acht verschillende LCD-modellen, eind dit jaar zijn dat er al twintig.
Sony heeft drie series LCDs. De S-serie is bedoeld voor de consumenten- en SOHO-markt, de recent gelanceerde X-serie voor business en high-end retail. Een primeur is de aankondiging van de high-end P-serie, volgens Bettonviel het neusje van de zalm. De P-serie is op korte termijn in Nederland beschikbaar en zal bestaan uit een 18, 20 en zelfs 23 inch model.
Bettonviel is duidelijk over de positionering van Sony in de markt: Volkswagen en Audi zijn allebei automerken, maar wij zijn meer Audi. Design is één van de belangrijkste kwaliteiten van onze monitoren, naast prestaties natuurlijk. Dat willen we samen met onze resellers duidelijk maken aan onze klanten. In dat kader breiden we met ingang van 19 augustus onze garantievoorwaarden op monitoren uit. Naast de standaardgarantie van drie jaar introduceert Sony ook een on-site-service. De eindgebruiker neemt direct contact op met Sony en krijgt binnen 24 tot 48 uur via een koerier een refurbished monitor, een monitor die gelijkwaardig is aan het defecte exemplaar. Uiteraard zijn deze monitoren geheel schadevrij.
Prijserosie waart als een spook rond in de monitormarkt. Zo daalden afgelopen jaar de prijzen met ongeveer 40 procent. Het komt nog steeds op grote schaal voor dat Aziatische bedrijven marktaandeel kopen door onder de kostprijs LCDs te dumpen. Bettonviel ziet deze ontwikkelingen met lede ogen aan: Het zaait onrust, zowel bij klanten als bij resellers. Sony probeert dan ook heel bewust een stabiel prijsbeleid te voeren. Onze prijzen liggen wat hoger dan gemiddeld, maar de kwaliteit van onze monitoren kan die prijs verantwoorden.
Lees verder in CRN