Managed hosting door True

CRN nummer 2, 06-Februari-2003

Distributeur Computer Connections heft zichzelf op

 

De nauw aan fabrikant Freecom gelieerde distributeur Computer Connections stopt haar activiteiten. De bekendheid in de markt en de kwaliteit van de overige, onafhankelijke, distributeurs maken het hebben van een eigen groothandel overbodig.

Al geruime tijd werd in het kanaal rekening gehouden met het opheffen van Computer Connections. Freecom, dat in het verleden zwaar leunde op haar eigen distributeur, heeft inmiddels toegang tot vier externe distributeurs die, volgens Freecom’s Benelux Manager Jan-Willem Meinesz de markt volledig bedienen. ‘Freecom wil zich volledig richten op haar kernactiviteiten als fabrikant. Het in de lucht houden van een tweede, op distributie gerichte, organisatie kost een hoop tijd en energie en is, zeker na de recente aanstelling van Ingram Micro niet meer echt nodig’.
Computer Connections en Freecom begonnen ooit als concurrenten. Meinesz: ‘Computer Connections was lange tijd een OEM’er, gespecialiseerd in externe data-opslag. Daarnaast opereerde de organisatie ook als distributeur van storage-producten van derde partijen. Het bedrijf was aanwezig in een groot aantal landen’. Freecom was op dat moment eigenlijk alleen actief in Berlijn, waar ze haar hoofdkantoor had. In 1998 gingen de beide ondernemingen samen en al kort daarna namen de OEM-activiteiten van Computer Connections af.
Meinesz benadrukt het belang van Computer Connections kort na de fusie: ‘De distributeur had de voor Freecom contacten die nodig zijn om in veel Europese landen de locale markten te benaderen’.
De beslissing met de activiteiten van Computer Connections te stoppen past in het beleid dat de fabrikant elders in Europa hanteert. Zo werden de distributieactiviteiten van Computer Connections al kort na het samengaan met Freecom gestopt in Zwitserland, terwijl Duitsland anderhalf jaar geleden volgde. Nu zijn dus Nederland en Frankrijk aan de beurt. ‘Het zal voor veel mensen geen verrassing zijn, omdat de activiteiten van de distributeur al op een laag pitje stonden. Zo stopten we met het versturen van catalogi en andere uitingen,’ zegt Meinesz.
Een aantal medewerkers werkte voor zowel Freecom als voor Computer Connections. Uiteindelijk werkten nog drie mensen exclusief voor de distributeur. ‘Een van de medewerkers is naar een collega distributeur gegaan, een ander heeft de branche geheel verlaten,’ meldt Meinesz.
Computer Connections beschikt over een vrij grote en trouwe dealergroep van met name kleinere dealers, ‘die vooral het persoonlijke contact waardeerden’. Hoewel dit nu dus verdwijnt, is Meinesz ervan overtuigd dat Pluz, Tech Data, Stebis en Ingram Micro de resellers goed weten te bedienen. Meinesz: ‘De laatste jaren is Freecom erg succesvol gebleken, niet in de laatste plaats door de ondersteuning van onze distributeurs. Je zou kunnen stellen dat het succes van de fabrikant Freecom de distributieactiviteiten van Computer Connections overbodig heeft gemaakt’.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/92550). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.