Managed hosting door True

CRN nummer 1, 16-Januari-2003

Een volwassen markt geeft geen rust

 

Kareen Daenen leidt, sinds de overname van Micrografx in oktober 2001, de Benelux-organisatie van Corel. De Canadese softwareleverancier richt zich met de enterprise proces modelling (EPM)-software van Micrografx op de grootzakelijke markt. Met Daenen aan het roer heeft Corel, dat vorig jaar de Nederlandse vestiging sloot, weer lokale aanwezigheid. Een gesprek met een Belgische vrouw in een Nederlandse mannenwereld.

Hoe verschilt het werken voor Corel van Micrografx?
Micrografx had een andere bedrijfsstructuur dan Corel. Het bedrijf was in alle landen van Europa vertegenwoordigd, hetzij met filialen of agenten. De landenorganisaties waren onafhankelijk van het Amerikaanse bedrijf, met volledige zeggenschap over de activiteiten. We waren zelf verantwoordelijk voor de marketinguitingen en de verlies-en winstrekening, dat was heel aangenaam werken. Dat bleek ook uit het feit dat de meeste werknemers er lange tijd zaten.

Corel heeft in Europa juist kantoren gesloten.
Corel had in het verleden inderdaad een andere mening en centraliseerde de organisatie in Canada. Nu slaan ze een tussenweg in, met een Europees hoofdkantoor in Maidenhead, bij Londen. Er zijn in een aantal landen filialen, maar in de Benelux werken we relatief onafhankelijk. Behalve op marketinggebied, dat centraal aangestuurd wordt vanuit Engeland, hebben we nog steeds veel vrijheid.

Is uw positie een teken dat Corel de cultuur van Micrografx ook over heeft genomen?
Dat ligt meer aan de markt en de producten. Micrografx had twee groepen producten: EPM, gericht op de zakelijke markt, en grafische producten, zoals PicturePublisher, voor de consumentenmarkt. Die twee waren aanvankelijk even belangrijk. Toen de marges op retailproducten te krap werden, besloot men zich te concentreren op de business-to-business producten. Dat was ook de aantrekkingskracht voor Corel, dat de grootzakelijke markt wil ontginnen. EPM is een grafisch product om bedrijfsprocessen weer te geven en te simuleren. Micrografx leverde ook Designer, een technisch tekenpakket dat voornamelijk bij grote bedrijven gebruikt wordt. Corel heeft dit inmiddels onder eigen naam uitgebracht.

Hoe bent u in de IT-wereld terechtgekomen?
Vreemd genoeg heeft dat te maken met het feit dat ik in een tweetalig land ben geboren. Als Vlaamse vond ik mijn praktijkkennis van de Franse taal onder de maat. Daarom besloot ik begin jaren tachtig te solliciteren bij een Franstalig bedrijf. Dat werd Soft Europe in Brussel, een softwaredistributeur. Met mijn studie bedrijfseconomie kon ik daar aan de slag als commercieel manager. Voor Soft Europe heb ik ongeveer vijftien jaar geleden een Nederlandse vestiging opgezet en ik woon sindsdien in Nederland. Later werd Soft Europe overgenomen door Ingram Micro, dat zodoende voet aan wal kreeg in Europa.

Nederlandse bedrijven met Belgische filialen klagen vaak over de grote verschillen tussen de landen. Hoe is het om als Belgische in Nederland te werken?
Er is een andere mentaliteit van werken in de twee landen. Nederlanders zijn veel directer en weten wat ze willen. Belgen geven hun mening minder makkelijk. Als je dat niet begrijpt, is het moeilijk. Je denkt dat alles goed gaat, terwijl die mensen gewoon beleefd zijn. Wie zich dat niet realiseert, krijgt problemen.

Lees verder in CRN nr 05

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/92418). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.