Managed hosting door True

Geen zomerdip op Nederlandse ict-overnamemarkt

 

Normaliter is de zomerperiode een relatief kalme tijd wat betreft overnames en participaties. Echter, sinds de Covid-19-pandemie bleef deze zomerdip uit, zelfs nu in de post-coronatijd. Het aantal ict-deals in het derde kwartaal van 2023 was met 94 dan ook min of meer gelijk aan dat in het tweede kwartaal (97). Dit blijkt uit het overzicht van geregistreerde transacties op de Nederlandse ict-overnamemarkt, samengesteld door het financieel adviesbureau CFI en Computable.

Overzicht derde kwartaal 2023

Het algehele economische beeld is dat het eerste half jaar van 2023 een lichte terugval kende. Niet alleen de ict-sector, maar de gehele markt werd getroffen door onzekerheid, zoals stijgende rentes, geopolitieke spanningen, een haperende economie en herstructureringen. In Nederland kwamen daar nog de terugbetalingen van de NOW-regeling en achtergestelde loonheffingen bij. Dergelijke factoren hebben altijd invloed op het nemen of uitstellen van investeringsbeslissingen, lichten Ramon Schuitevoerder, hoofd van het ict-team en partner bij CFI, en Randy de Visser, vice-president in het ict-team van CFI, toe.

Doorgeschoven

"TestingCo is een interessant voorbeeld van een secondary buy-out "

Wellicht dat daardoor sommige ict-deals zijn doorgeschoven naar het derde kwartaal, opperen zij. Daarnaast speelt mee dat de ict-sector er in vergelijking met andere sectoren goed voor staat. ‘Er zijn voldoende kansen op de ict-markt', benadrukt De Visser. 'Dat merk je ook aan de diverse private equity (pe)-exits. Investeerders zijn nog niet schuw geworden om hun belang in een bedrijf te verkopen. Zoiets gebeurt niet als de markt tegenzit.'

Een interessant voorbeeld van een zogeheten secondary buy-out, waarbij de ene pe-investeerder zijn belang in een deelneming verkoopt aan een andere pe-investeerder, is in zijn ogen de verkoop van TestingCo door Green Park Investment Partners aan Exponent Private Equity. TestingCo is een platform voor softwaretesting en de moedermaatschappij van de merken Bartosz, Squerist en Ptwee. Met deze investering breidt het Engelse Exponent zijn aanwezigheid in Nederland uit, voortbouwend op het succes van eerdere participaties in Greetz, Pokon en Albelli-Photobox. Deze transactie benadrukt opnieuw de trend van buitenlandse investeerders die actief zijn of worden in Nederland, aldus De Visser.

Uplift

Van een zomerdip is volgens hen dus geen sprake. En ook voor het vierde kwartaal van 2023 zijn de vooruitzichten goed. 'We merken het aan onze praktijk. Sinds de zomer is het drukker geworden. Er is sprake van een uplift', merkt De Visser. CFI is gespecialiseerd in het begeleiden van overnametrajecten. Zo was het bureau in het derde kwartaal betrokken bij een deal tussen Philips en Lighthouse Software. Laatstgenoemde nam het product Questionnaire Manager over, een oplossing voor het uitvoeren van uitkomstenmetingen in de medische sector. 

Add-on investeringen om een tech-platform te versterken blijven populair. Enkele voorbeelden: it-dienstverlener Arcus IT Group kocht met steun van investeerder Egeria branchegenoot JSR Professional Services, Vortex Capital ondersteunde de overname van webapplicatiebouwer Poort80 door Mybit en procesautomatiseerder Ciphix deed zijn eerste add-on-acquisitie. Namelijk de overname  van Webflight, gefinancierd door Mentha Capital. Webflight is een Amsterdams bureau gespecialiseerd in de ontwikkeling van low-code-apps op het Mendix-platform.

In het derde kwartaal van 2023 sloot ook Visma een belangrijke deal: de overname van ZorgDomein. Dit digitale zorgplatform van Nederland biedt oplossingen voor het veilig en gestandaardiseerd delen van patiënteninformatie tussen zorgverleners, zoals huisartsen, ziekenhuizen, ggz-instellingen en laboratoria.

Digitale marketing

Verder blijft digitale marketing een dynamische markt met talloze specialismes, uiteenlopend van websitebouw, seo en campagnemanagement tot aan cms-implementaties en het beheren van socialemediakanalen. De Visser: 'Er vindt hier een consolidatieslag plaats waarbij bureaus via overnames verschillende disciplines samenvoegen.'

Een treffend voorbeeld uit het derde kwartaal van 2023 is United Playgrounds. Dat digitale-marketingbureau pleegde opnieuw een overname, namelijk e-commerce-specialist De Nieuwe Zaak. Ook deze acquisitie is begeleid door CFI. Het pas in 2022 opgerichte United Playgrounds, een samenvoeging van LiveWall, Wave, 100%Email en 100%driven, financiert zijn overnamestrategie met behulp van Standard Investment.

Edtech-markt

Schuitevoerder merkt op dat ook de edtechmarkt volop in ontwikkeling is. 'Je ziet daar het softwaredomein groeien door onderwerpen als leven-lang-leren, leren op afstand, omscholen, beter meten van onderwijsprestaties en het aanbieden van cursusmarktplaatsen. Dat maakt het voor investeerders aantrekkelijk om in te stappen.' Hij wijst bijvoorbeeld op Pride Capital, dat Archipel Academy (een spin-off van opleider Schouten & Nelissen) ondersteunt in het uitbreiden van zijn learning-managementplatform. Het bedrijf uit Zaltbommel heeft Springest overgenomen, een marktplaats met meer dan driehonderdduizend cursussen en trainingen van ruim achtduizend verschillende opleiders.

Schuitevoerder beschouwt zo'n marktplaats als een logische aanvulling. Hij voorziet onder edtech-bedrijven ook een toenemende interesse in het ondersteunen van cursussen voor regelgeving en governance. 'Dat is een volgend groeidomein.'

Een ander voorbeeld is het Amsterdamse leerplatform Lepaya dat een kapitaalinjectie van 35 miljoen euro heeft gekregen om versneld artificiële intelligentie te kunnen toepassen. Eind 2021 ontving het Amsterdamse bedrijf ook een dergelijk bedrag. Lepaya combineert kunstmatige en menselijke intelligentie om werknemers te kunnen bijscholen via online-, offline- en virtual reality-training.   

Stoere deals

"Dat is een grote deal waarmee Main flink zijn nek uitsteekt."

Het derde kwartaal van 2023 toonde wederom een waaier aan uiteenlopende deals. Tot de meest opvallende transacties vindt Schuitevoerder de overname van de Amerikaanse it-dienstverlener CTS door Cegeka behoren. 'Stoer van Cegeka om de oversteek te wagen; meestal gebeurt dat andersom.' Ook de acquisitie van Cegeka Real Estate Solutions, de grootste woningbouwautomatiseerder van Nederland door branchegenoot Zig, ondersteund door Main Capital, kan hem bekoren. 'Dat is een grote deal waarmee Main flink zijn nek uitsteekt.'

Collega De Visser werd met name verrast door de aankoop van de Franse branchegenoot Yescapa door caravanverhuurplatform GoBoony. Misschien geen hardcore zakelijke ict-transactie maar op e-commerce-vlak een opvallende transactie. Samen vertegenwoordigen de twee bedrijven een boekingswaarde van ruim honderd miljoen euro en ontstaat er door de fusie in één klap het allergrootste camper-deelplatform van Europa, met zo’n dertigduizend campers in de verhuur.

Opmerkelijke deals

Nog een paar opvallende deals uit het derde kwartaal van 2023:

Juli:

Bouwautomatiseerder 4PS Group wordt overgenomen door Hilti Group. Dit Liechtensteinse bedrijf levert al sinds 1941 producten, software en diensten aan bedrijven in de bouwnijverheid. Met de aankoop van 4PS uit Ede zet Hilti een belangrijke strategische stap om zijn software-activiteiten in de bouwnijverheid uit breiden.

Augustus:

Relined Fiber Network, leverancier van glasvezelverbindingen in Noordwest-Europa, lijft NDIX (Nederlands-Duitse Internet Exchange) in. Dit platform voor breedband-infrastructuur en it-diensten opereert in Nederland en Duitsland. Het bedrijf blijft ook na de overname de werkzaamheden vanuit Enschede en Münster de werkzaamheden uitvoeren.

September:

It-dienstverlener Interstellar, een groep managed-serviceproviders (msp's), neemt branchegenoot Felton over. Beide organisaties zijn sterk op Microsoft-technologie gericht. De Delftse bedrijvengroep groeit na deze acquisitie naar zevenhonderd medewerkers en 165 miljoen euro. De overname past bij de consolidatieslag die plaatsvindt op de gefragmenteerde, lokaal gerichte msp-markt.


Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7571904). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Reacties

Het is fascinerend om te zien dat de Nederlandse ICT-overname markt geen zomerdip heeft ervaren, wat een teken is van veerkracht en voortdurende groei in de sector. Als eigenaar van Vareza.nl, een bedrijf dat zich bezighoudt met de aankoop van gebruikte netwerkapparatuur, begrijp ik het belang van het bijhouden van markttrends en het benutten van kansen die zich voordoen. De ict-sector blijft een vitale omgeving vol mogelijkheden, zeker nu het aantal transacties stabiel blijft. Dit onderstreept het vertrouwen van investeerders en de dynamiek binnen de markt. Wij bij Vareza.nl blijven ook alert op potentiële overnames en strategische partnerschappen die ons bedrijf kunnen versterken en onze groei kunnen versnellen. Het is inspirerend om te zien hoe andere bedrijven uitbreiden en innoveren, en we hopen een soortgelijke positieve trend in onze activiteiten te zien.

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.