Managed hosting door True

SAP domineert Nederlandse ERP-markt

 

Van de Nederlandse bedrijfsvestigingen met vijftig of meer medewerkers geeft twee derde aan gebruik te maken van een erp-oplossing. Van de locaties met erp-software geeft vervolgens een derde aan dat het een oplossing van SAP betreft. Dit blijkt uit analyse van Computer Profile van circa vijfduizend gesprekken die de afgelopen twaalf maanden zijn gevoerd met Nederlandse commerciële en publieke instellingen over het gebruik van bedrijfskritische applicaties.

Erp-leveranciers per marktsegment

Erp-leveranciers per marktsegment

Vooral bij de grotere locaties, vestigingen van Fortune 500-bedrijven of locaties van bedrijven met meer dan 2500 medewerkers in Nederland kent SAP een sterke vertegenwoordiging. Bijna de helft van de locaties in dit segment gebruikt een SAP-toepassing. Ook bij instellingen uit de publieke sector, overheid, onderwijs en gezondheidszorg, heeft SAP een flinke voorsprong op de competitie. Bij bedrijven tot 250 medewerkers (medium sized businesses) en 250 tot 2500 medewerkers liggen de cijfers voor de verschillende leveranciers dichter bij elkaar.

Dynamics Nav en AX

Penetratie erp-leveranciers

Penetratie erp-leveranciers

Van de bedrijfsvestigingen met vijftig of meer werknemers maakt 11 procent gebruik van Microsoft Dynamics. Bij commerciële bedrijven met vijftig tot 250 medewerkers en 250 tot 2500 medewerkers ligt Microsoft maar een procentpuntje achter op de nummer(s) één in die segmenten. Ook bij locaties van multinationals en Fortune 500-bedrijven heeft Microsoft inmiddels een aardige voet tussen de deur weten te krijgen; ruim 10 procent van deze locaties gebruikt Dynamics. Het grootste deel, namelijk tweederde, van de gevonden Dynamics-oplossingen betreft Dynamics Nav, een derde betreft Dynamics AX.

Overall is Exact de nummer drie leverancier van erp-software. Exact is relatief sterk in een aantal deelmarkten. In het segment medium sized businesses is Exact marktleider en in het publieke domein neemt de organisatie de tweede plaats in. Deze tweede plaats is vooral te danken aan de sterke positie die Exact inneemt in het onderwijs. Erp-software van Oracle wordt voornamelijk gebruikt door de grotere organisaties in het publieke domein (in het bijzonder de overheid) en door multinationals.

Maatwerk

Penetratie erp per branche

Penetratie erp per branche

Maatwerkoplossingen op het gebied van erp komen nog steeds bij een kleine 6 procent van alle bedrijfsvestigingen voor. Het meest in het oog springt het gebruik van maatwerk in de transportsector. Hier geeft 23 procent van de locaties aan gebruik te maken van een op maat gesneden erp-toepassing. Ook in het handelssegment en in de industrie ligt het gebruik van maatwerkoplossingen met 10 procent ver bovengemiddeld.

Het aantal leveranciers dat bij ten minste 1 procent van alle bedrijfsvestigingen in gebruik is bedraagt minder dan tien. Partijen met een verspreidingsgraad onder de 1 procent richten zich in veel gevallen op een specifiek marktsegment, zoals op bouw- en installatiebedrijven, de hotelbranche of woningcorporaties.

Externe dienstverlener

Locatie erp-oplossing

Locatie erp-oplossing

Aan de ruim vijfduizend bedrijfsvestigingen is gevraagd of er gebruik wordt gemaakt van een erp-toepassing. Duidelijk wordt dat deze software in de meeste gevallen niet op servers op de eigen locatie draait. Ongeveer 41 procent van de geïnventariseerde erp-toepassingen draait nog wel lokaal. Dat zijn dan vooral de erp-pakketten bij bedrijven tot 250 medewerkers. Bij publieke instellingen en bedrijfsvestigingen van multinationals draait meer dan de helft van de gevonden erp-toepassingen in een datacenter binnen de eigen organisatie.

In totaal wordt 16 procent van de geïnventariseerde erp-pakketten gehost in een datacenter van een externe dienstverlener, hierin zijn inbegrepen de oplossingen die door dienstverleners als private cloud worden bestempeld. Ongeveer 3 procent van de gevonden oplossingen draait in de publieke cloud.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4725088). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.