Managed hosting door True

Discussie

Zijn AMS-IX en ECP naïef of principieel?

 

Russia Today (RT) en Sputnik zijn Russische propaganda-kanalen, bedoeld om verwarring en verdeeldheid te zaaien en de waarheid te verdoezelen. En internet biedt het Kremlin ongekende mogelijkheden om de publieke opinie te beïnvloeden. Sinds maart zijn deze ‘brandslangen van leugens’ op last van de EU geblokkeerd.

Internetserviceproviders zijn hiertoe verplicht, tot ongenoegen van AMS-IX en ECP (Platform voor de InformatieSamenleving). Ze hebben bezwaren tegen het uitschakelen van wat ze ‘contentpartijen’ noemen. Beide organisaties hebben een Argumentenkaart laten maken met 22 voors en liefst 28 tegens. Opmerkelijk is dat AMS-IX en ECP deze prominente spelers in de Russische informatieoorlog, hardnekkig ‘mediapartijen’ blijven noemen. 

Bovendien zouden RT en Sputnik maar voor beperkt deel desinformatie bevatten. Een ander argument tegen is dat ze nauwelijks invloed op het westen zouden hebben. En er zouden genoeg andere kanalen van desinformatie overblijven.

Hoe naïef kan je zijn? Want zijn er niet ook veel Russen in Europa die via deze kanalen worden beïnvloed? Het probleem van propaganda is dat er altijd wel iets van blijft hangen. Als leugens maar vaak genoeg worden herhaald of listig worden verpakt, is zelfs de meest integere geest vatbaar. Mensen denken al gauw dat een deel klopt. Bovendien verspreiden deze kanalen behalve hele ook halve leugens met een kern van waarheid. Moeilijk valt te onderscheiden wat nu waar is.

Zijn AMS-IX en ECP zich bewust van deze psychologische effecten? Want is het argument dat de blokkade zou indruisen tegen de vrijheid van meningsuiting en informatie geen drogreden? Immers, RT en Sputnik verspreiden geen vrije meningen en informatie, maar giftige desinformatie. En deelt u de mening van de internetserviceproviders dat de EU overhaast te werk is gegaan? Zitten we op brede maatschappelijke discussies te wachten nu in Europa een oorlog woedt?

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7361609). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.