Het kost wat moeite. Maar power management in datacenters loont zeker. Door servers in de spaarstand te zetten als ze niet worden gebruikt, kan 10 tot 15 procent energie worden bespaard. Het Amsterdamse energiebesparingsprogramma Leap voor datacenters waar ook NLdigital bij was betrokken, zag begin 2020 zelfs mogelijkheden binnen drie jaar tot 40 procent energie te besparen. Met amper drie kwartalen te gaan lijkt die doelstelling volstrekt onhaalbaar
Wat je in dit soort situaties kan verwachten is dat politiek en overheid zich gaan roeren. Ingrepen lijken in aantocht. Het Parool bericht dat de Amsterdamse wethouder Marieke van Doorninck datacenters die energie verspillen, met een dwangsom wil bestraffen. Ze eist naleving van de al sinds 2019 geldende wettelijke verplichting tot energie besparen. Een deel van de datacenters (zo’n 25) moet volgens haar ongebruikte servers in de spaarstand zetten op straffe van een herstelsanctie.
Van Doorninck heeft de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied gevraagd over te gaan tot handhaving. De wethouder wil ook andere gemeenten en provincies hierbij betrekken.
Volgens haar lukte het in 2021 niet hierover afspraken te maken met de betrokken sector.
De brancheverenigingen Dutch Data Center Association (DDA) en NLdigital zeggen niet verantwoordelijk te zijn voor apparatuur van hun klanten en het instellen van servers. Ze gaan daarom de eigenaren van deze servers wijzen op de wettelijke verplichting. Ook zullen ze hen informeren over de mogelijkheden tot optimalisatie van power management.
Is dat niet rijkelijk laat? En is zo’n informatieronde wel voldoende? Houden beide brancheverenigingen het maatschappelijk belang genoeg in de gaten? Zijn er mogelijkheden klanten tot optimalisatie te dwingen? En kan de branche niet beter zelf de regie houden in plaats van politieke maatregelen af te wachten? Wat vindt u?
Lees ook