Managed hosting door True

Discussie

Zijn DDA en NLdigital te lankmoedig?

 

Politie

Het kost wat moeite. Maar power management in datacenters loont zeker. Door servers in de spaarstand te zetten als ze niet worden gebruikt, kan 10 tot 15 procent energie worden bespaard. Het Amsterdamse energiebesparingsprogramma Leap voor datacenters waar ook NLdigital bij was betrokken, zag begin 2020 zelfs mogelijkheden binnen drie jaar tot 40 procent energie te besparen. Met amper drie kwartalen te gaan lijkt die doelstelling volstrekt onhaalbaar

Wat je in dit soort situaties kan verwachten is dat politiek en overheid zich gaan roeren. Ingrepen lijken in aantocht. Het Parool bericht dat de Amsterdamse wethouder Marieke van Doorninck datacenters die energie verspillen, met een dwangsom wil bestraffen. Ze eist naleving van de al sinds 2019 geldende wettelijke verplichting tot energie besparen. Een deel van de datacenters (zo’n 25) moet volgens haar ongebruikte servers in de spaarstand zetten op straffe van een herstelsanctie.

Van Doorninck heeft de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied gevraagd over te gaan tot handhaving. De wethouder wil ook andere gemeenten en provincies hierbij betrekken.
Volgens haar lukte het in 2021 niet hierover afspraken te maken met de betrokken sector.  

De brancheverenigingen Dutch Data Center Association (DDA) en NLdigital zeggen niet verantwoordelijk te zijn voor apparatuur van hun klanten en het instellen van servers. Ze gaan daarom de eigenaren van deze servers wijzen op de wettelijke verplichting. Ook zullen ze hen informeren over de mogelijkheden tot optimalisatie van power management. 

Is dat niet rijkelijk laat? En is zo’n informatieronde wel voldoende? Houden beide brancheverenigingen het maatschappelijk belang genoeg in de gaten? Zijn er mogelijkheden klanten tot optimalisatie te dwingen? En kan de branche niet beter zelf de regie houden in plaats van politieke maatregelen af te wachten? Wat vindt u?

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7339203). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.