Managed hosting door True

Discussie

Loopt mentale fitheid van werknemers gevaar?

 

World Mental Health Day, oftewel de Werelddag voor Geestelijke Gezondheid, is een initiatief van de World Federation for Mental Health (WFMH) om extra aandacht te vragen voor personen met geestelijke gezondheidsproblemen. Sommige it-bedrijven stonden er bij stil. Maar zouden niet meer werkgevers dat moeten doen, zeker gezien het effect van de Covid-19-pandemie op het algehele welzijn?

Werkend Nederland heeft het de afgelopen tijd lastig gehad met de verschillende lockdowns, tegenvallende versoepelingen, gezondheidsdreigingen en thuiswerken. Dat heeft zijn uitwerking gehad op de mentale fitheid van werknemers. Veel werkgevers evenwel onderschatten dit probleem.

Uit onderzoek van werving- en selectiebureau PageGroup bijvoorbeeld blijkt dat bijna zestig procent van de bedrijven geen adequaat programma heeft om medewerkers met mentale problemen te helpen.

Sommige it-bedrijven onderkennen dit probleem wel. Zo heeft Commvault (backupsoftware) vier zogeheten mental wellness-dagen voor alle werknemers ingesteld, naast het reguliere verlof. Daarnaast benoemde het bedrijf dat de informele momenten die tijdens het werken op kantoor ontstaan, verdwenen door het thuiswerken en videovergaderen. Volgens Marco Fanizzi, algemeen directeur Commvault EMEA, zijn die contacten belangrijk voor gezonde werkrelaties en het samenwerken in teams. 'Wij moedigden bijvoorbeeld meer spontane gesprekken en conversaties tussen managers en teamleden aan zonder dat die formeel werden ingepland of verplicht via een videoverbinding moesten plaatsvinden.'

Een ander it-bedrijf, Freshworks (crm-software), geeft al zijn werknemers elke zes weken een vrije vrijdag om zich op te laden en te verfrissen.  Daarnaast organiseert het bedrijf twee keer per week een live-online-meditatiesessie en zijn er in de avond yogalessen voor alle werknemers.

Brad Minnis, hoofd van de tak 'Environment, health, safety & security' bij Juniper Networks, meldt dat zijn bedrijf gedurende de eerste lockdownperiodes regelmatig 'wellnessdagen' voor werknemers organiseerde, zodat 'zij zich konden ontladen en ontspannen door iets te doen waar ze van genoten'.

Workshop

"Lachen en positieve energie zorgen voor veerkracht en energie"

Een voorbeeld van een Nederlands it-bedrijf is Leaseweb. Daar hebben ze de tip van professor Erik Scherder (neuropsycholoog/bewegingswetenschapper) opgevolgd om te gaan wandelen, vertelt Richard Hamaker, HR Business Partner bij de cloudienstverlener. 'Dat zorgt voor goede stofjes in de hersenen. Dus zijn we online-gesprekken, waar dat kon, wandelend gaan doen, telefonisch, of op gepaste afstand van elkaar. Daarnaast hebben we het virtuele koffiegesprek met willekeurige collega's wereldwijd ingevoerd.'

Ook maakte het bedrijf ruimte om maffe en grappige dingen te gaan doen. Een raar dansje tijdens een online-training, of recent nog een lachworkshop. Hamaker: 'Het klinkt wellicht apart, maar lachen en positieve energie zorgen voor veerkracht en energie. Als werknemers het mentaal zwaar hebben, dan gaat het er om dat je er bent voor elkaar. Natuurlijk schakelen we dan professionals in en tegelijkertijd blijven we met elkaar gesprekken voeren.'

Hoe is het op uw werk gesteld? Zijn dit herkenbare voorbeelden? Geeft uw werkgever voldoende aandacht aan de mentale fitheid van zijn werknemers? Of regelt u dat zelf? Laat het ons weten!

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7259414). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.