Managed hosting door True

Discussie

Wie is verantwoordelijk voor omscholing?

 

Veel werknemers van wie de taken op termijn verregaand kunnen automatiseren, staan niet stil bij het risico hun baan te verliezen. In hoeverre reikt de verantwoordelijkheid van de werkgever om medewerkers voor te bereiden op technologische ontwikkelingen die de inhoud van hun werk veranderen?

Onderzoekers van drie Nederlandse universiteiten concluderen dat slechts een op de drie werknemers zich bezighoudt met bij- of omscholing ter voorbereiding op automatisering van werk. Juist degenen die het grootste risico lopen om taken te verliezen aan systemen en machines, blijken het minst bereid om zich te herscholen. Ze schatten het risico verkeerd in en willen niet leren veranderen.

Uit het onderzoek blijkt ook dat in veel organisaties best wat mogelijkheden zijn. De effectiefste manier, structurele inbedding van bij- en omscholing in opleidings- en ontwikkelingsplannen, wordt echter bij slechts 5,6 procent van de werknemers toegepast. De meest ingezette middelen zijn regelmatige intervisie, prestatiebeloning, coachining en taakroulatie.

Bedrijf vs. individu

"Uiteraard ligt er ook een verantwoordelijkheid bij de individu"

De onderzoekers pleiten ervoor dat personeelsfunctionarissen de mogelijkheden tot om- of bijscholing meer onder de aandacht van de medewerkers moeten brengen. Ook zouden organisaties meer budget moeten reserveren voor herscholing van 'automatiseerbare' werknemers.

Uiteraard ligt er ook een verantwoordelijkheid bij de individu. Medewerkers zullen zelf een inschatting moeten maken hoe groot het risico is dat hun taken op termijn worden uitgevoerd door systemen of machines. Ze kunnen bovendien zelf actief zoeken naar mogelijkheden om zich bij te spijkeren en zo relevant te blijven voor de organisatie. Dat ze hierbij ook een beroep doen op hun werkgever, is logisch.

Discussieer mee!

Om alle verantwoordelijkheid voor herscholing van automatiseerbare medewerkers neer te leggen bij de werkgever, gaat dat niet wat ver? En: hoe bereid je je het beste voor op automatisering? Wat vindt u?

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7243287). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.