Managed hosting door True

Discussie

Quizzen over elektronisch afval, helpt dat?

 

In 2019 werd er wereldwijd 53,6 miljoen ton aan elektronisch afval (e-waste) gegenereerd. Deze hoeveelheid is in slechts vijf jaar tijd met 21 procent gegroeid. Elektronisch afval is en blijft daarmee de snelst groeiende afvalstroom ter wereld. Hoe komen we daar van af? Certificering? Een quiz?

Volgens de prognoses wordt er in 2030 zelfs een jaarlijks niveau van 74 miljoen ton bereikt. Waar het in Nederland goed is geregeld wordt veel elektronisch afval nog op onveilige wijze verwerkt. In de meeste landen heeft men grote moeite om deze enorme hoeveelheden afgedankte producten op een verantwoorde en grondstof-efficiënte manier te verwerken. In 2019 werd slechts 17 procent hiervan ingezameld en gerecycled. Dit draagt bij aan vervuiling, gevaar voor de volksgezondheid en het verlies van waardevolle eindige hulpbronnen.

Het belangrijkste instrument om elektronisch afval terug te dringen is it-producten zo lang mogelijk in omloop te houden, ook door hergebruik, reparatie en doorverkoop. Als dat allemaal geen optie is, moet je ervoor zorgen dat het product op verantwoorde wijze wordt gerecycled. Dat is de boodschap van TCO Certified, een organisatie van certificeringen voor duurzaamheid van it-producten.

TCO biedt vanaf dit jaar een aanvullende certificering voor elektronisch afval. Deze certificering is bestemd voor producten die aan uiterst stringente duurzaamheidscriteria voldoen. Dit compensatieprogramma biedt inkooporganisaties de kans om verantwoording te nemen voor het elektronische afval dat zij genereren.

Zou dit afdoende zijn om die berg e-afval te verkleinen? Zijn er andere maatregelen nodig? Moeten we zelf minder apparaten gebruiken? Of ligt hier een optredende rol voor overheden?

TCO gelooft sterk in voorlichting. De certificeerder is betrokken bij 'International E-waste Day', gehouden op 14 oktober. Doel ervan is de bewustwording vergroten om bij te dragen aan een correcte afdanking van elektronisch afval. Het thema van dit jaar is onderwijs. TCO vond er een goede aanleiding in om een quiz over elektronisch afval in elkaar te zetten om mensen voor te lichten en bewust te maken.  

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7074105). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×

Ontvang gratis de nieuwste Computable 100

Doe mee aan het Computable 100 onderzoek!