Managed hosting door True

Discussie

Appathon voor herhaling vatbaar?

 

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) organiseerde het afgelopen weekeinde een openbaar te volgen en te beoordelen appathon om zeven corona-apps te testen. Het werd een veelbesproken evenement. Is zo'n publieke hackathon eigenlijk wel zinvol?

Wie van tevoren had gezegd dat er veel animo zou bestaan voor een tweedaags durend livestreamprogramma over de ontwikkeling van een app, zou tot voor kort voor gek zijn verklaard. Maar in deze tijden van coronacrisis liggen zaken anders.

Al voordat de ontwikkelproeftuin open ging, werd het initiatief op sociale en in de landelijke media al afgefakkeld ('te snel, niet open genoeg, te weinig doordacht') door zogenoemde experts. Criticaster Brenno de Winter, die zich als meedenkend expert had teruggetrokken, noemde de appathon een 'hoogmis van het techno-optimisme'. Maar het ministerie van VWS hield de moed er in en organiseerde een strak geleid online-evenement met de nodige interactie met tientallen onafhankelijke experts en en ook duizenden belangstellenden die via internet vragen konden stellen.

Het ging om een app die het onderzoek van de GGD ondersteunt door te signaleren of een gebruiker in de buurt is geweest van een andere gebruiker die besmet blijkt te zijn. De leveranciers van de apps konden gedurende het weekend de eigen oplossing verbeteren.

Op sociale media kregen VWS en de leveranciers bakken kritiek over zich heen van ontwikkelaars, privacy-experts, ict-overheid-watchers, security-speciaisten en journalisten. Maar er waren ook enthousiaste geluiden hoorbaar en er kwam ook goede, opbouwende kritiek vanuit de ict-goegemeente.

Uiteindelijk beweerde VWS dat de appathon niet was bedoeld om een winnende app aan te wijzen, maar om zeven partijen de kans te geven hun voorstel te presenteren en verbeteren en om van te leren wat zou kunnen werken en wat niet. Natuurlijk had het ministerie er stiekem op gehoopt dat zich een geschikte app zou aandienen.

De vraag is of zo'n appathon wel voldoende meerwaarde heeft? Of is het vooral een handig instrument om te laten zien dat je 'techie' bezig bent om een probleem op te lossen? Voor herhaling vatbaar? Wat vindt u?

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6916375). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.