Managed hosting door True

Discussie

Revival van de Cobol-krasser, maar is het nodig?

 

Cobol

Vermoedelijk moest menig (bijna) gepensioneerd ict’er even in de ogen wrijven, maar het stond er echt: ‘De Amerikaanse staat New Jersey is op zoek naar mensen die de stokoude programmeertaal Cobol nog in de vingers hebben.’ Ict’ers die niet zo lang werkzaam zijn in het vakgebied moeten gedacht hebben: Cobol?

Cobol is een programmeertaal die vooral in de jaren zestig opgang maakte en die gebruikt werd in zakelijke omgevingen. Het is de afkorting van Common Business Oriented Language (algemene zakelijk georiënteerde taal). In New Jersey is er nood aan de man en wordt er met spoed naar Cobol-programmeurs gezocht, omdat de mainframe-computers van de overheid de toestroom van werkloosheidsaanvragen naar aanleiding van het coronavirus niet meer aan kunnen.

De ‘Cobol-krassers’ moeten met antieke computers kunnen omgaan; mainframes van meer dan veertig jaar oud. De programmeurs moeten vooral helpen om de toevloed aan werkloosheidsaanvragen in goede banen te leiden. Die zijn sinds de coronacrisis met 1600 procent gestegen.

Het UWV in Nederland heeft (nog) niet te maken met zulke werkloosheidspercentages, maar ook deze overheidsorganisatie werkt met oude systemen. Sterker, zij blijft er langer mee werken, omdat het in 2020 aan ruimte ontbreekt voor innovatie. Als de coronacrisis nog even in Nederland aanhoudt, dan loopt bij ons vermoedelijk de werkloosheid ook wel op. Dat rechtvaardigt de vraag: moeten wij ook de Cobol-krassers uit de mottenballen gaan halen?

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6909803). © Jaarbeurs IT Media.

7

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.