Managed hosting door True

Discussie

Internet of trust, blockchain en 3,3 miljoen euro?

 

Hoe kunnen we een alternatief bieden voor een internet met alleen maar grote jongens die alle data opslurpen en die tegelijkertijd als onoverkomelijke tussenpartij dienen? Met een nieuwe laag op internet, het internet-of-trust. Daarvoor heeft Sovereignty4Europe 3,3 miljoen euro gekregen om een vertrouwenslaag op internet te gaan bouwen. Wat denkt u ervan?

Het gaat bij dit project om het onderzoeken van de principes van een internet-of-trust. De Sovereignty4Europe-club wil dat doen door een 'online community van vijftigduizend internetgebruikers' te evalueren. 

Hiervoor hebben de TU Delft, de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Universiteit van Amsterdam met enkele andere partners de handen ineen geslagen om een systeem te bouwen dat transacties 'betrouwbaar en conform Europese wetgeving' opslaat in een blockchain, door inzichten uit de informatica, economie en rechten te combineren'. 

De ambitie is groot. Projectleider Johan Pouwelse, onder andere bedenker van Tribler om anoniem en met sterke encryptie dingen te downloaden, zegt in een bericht dat de 'ambitie is om de door de VS gedomineerde centrale servers (van Amazon, eBay, Google en andere)  te vervangen door een algemeen, non-profit en open source alternatief voor een betrouwbare blockchain-economie, een schaalbare en betrouwbare manier om vertrouwen en reputatie bij te houden, zonder een centrale autoriteit en in een open omgeving'. 

Afgezien van het probleem dat de minister van Financiën aan het opwerpen is met zijn wil om elke transactie te willen volgen, inclusief extreme know-your-customer, klinkt het als een nobel project. Het project moet ook op Europese bestuurlijke schaal de 'nodige inzichten opleveren'. Het moet dan ook op directe peer-2-peer-uitwisseling van informatie komen zonder centrale platforms of tussenpartijen. 

Klinkt interessant en nobel. Wat denkt u ervan?

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6860770). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.