Managed hosting door True

Discussie

Illegaal gemaakte video's aanklagen?

 

Rechtspraak

Uiteraard, een video maken die niet echt is, maar nauwelijks van echt te onderscheiden. Het kan grappig zijn, satirisch bedoeld zijn of gewoon werkelijk schadelijk zijn en daar heeft de staat Californië het nu echt mee gehad. Hop, de beuk erin. Moeten wij ook zoiets?

De Amerikaanse staat heeft twee nieuwe wetten aangenomen die deep fakes in bepaalde gevallen strafbaar stellen. De eerste wet maakt het illegaal om gemanipuleerde video's te plaatsen die bijvoorbeeld de tekst of het gezicht van een politieke kandidaat binnen zestig dagen voor verkiezingen manipuleert. De tweede wet geeft elke inwoner van Californië de mogelijkheid mensen aan te klagen die hun beeltenis in een pornografische video of foto plaatsen.

Dat dit soort wet- en regelgeving nodig (gaat) zijn, lijkt logisch, zeker in het Engelse taalgebied waar niet alleen makkelijk een foto op een persoon geplaatst kan worden, maar waar ook de teksten die iemand vermeend uitkraamt, makkelijk aan te passen zijn. In ons kleine taalgebied is het nog niet zover dat het niet van echt te onderscheiden is, maar het zal niet lang meer duren. 

Toch is niet iedereen het eens met de wet, zoals de America Civil Liberties Union. De wet zal volgens hen geen eind maken aan politiek misleidende video's en alleen maar zorgen voor kiezersverwarring, verkeerdlopende rechtszaken en onderdrukken van het vrije woord.

Wat vindt u, snel hier in Europa zoiets invoeren?

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6812993). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.