Managed hosting door True

Discussie

Vingerafdruk verplichten niet toegestaan

 

Biometrie

Je vingerafdruk is persoonlijke informatie, al laat je die op elk koffiekopje achter. De rechtbank in Amsterdam besliste echter dat een werkgever zijn personeel niet mag dwingen een vingerafdruk af te staan om toegang te krijgen tot werksystemen. Terecht?

Schoenenverkoper Manfield gebruikt kassa's die een vingerafdruk van de gebruiker nodig hebben om deze te ontgrendelen. Dit betekent dat de medewerkers hun vingerafdruk af moeten staan aan de werkgever. De Nederlandse rechter vindt dit een 'disproportionele reden' om een vingerafdruk van een werknemer af te nemen. Dit betekent dus dat het in sommige gevallen wel toegestaan is voor een bedrijf om een vingerafdruk af te nemen, maar niet voor het openen van een kassasysteem. Het is niet bekend of deze uitspraak ook gevolgen heeft voor de internationale tak (waaronder België)  van het concern.

De rechter vindt dat Manfield best andere systemen kan gebruiken, bijvoorbeeld een toegangspas, een personeelspas, een code of een combinatie van verschillende technieken. De reden dat Manfield stopte met het oude kassasysteem waarbij een code nodig was, is omdat ze 'met hun tijd' mee wilden gaan. 

Wat vindt u, een terechte uitspraak van de rechter of gaat dit wel erg ver?

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6781182). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.