Managed hosting door True

Discussie

Quantumvriezers en hoe processortjes koel te houden?

 

Het lastige met quantumcomputers is dat we de processen alleen kunnen controleren bij een temperatuur die niet ver boven het absolute nulpunt ligt, ofwel iets in de buurt van -274 graden Celsius. Zijn optimale koeloplossingen de interessante nieuwe niche?

Het kan ook met elektromagneten en wat elektriciteit, alleen tot voor kort was het niet mogelijk een koelkamer te maken die permanent tot het bijna absolute nulpunt kon blijven doorvriezen met zo'n magnetisch systeem. Dat is dus niet zo handig als je net lekker wat oude cryptografische codes aan het kraken bent met je quantumcomputertje.

Onderzoekers van de Technische Universiteit München hebben daar nu een systeem voor bedacht en het ook uitgevoerd. De concepten om permanente magnetische koeling uit te voeren bestonden al langer, maar de technische implementatie is lastig, zo zeggen de onderzoekers in een persbericht.

Wat denkt u, is het met de opkomst van steeds meer quantumgerelateerde zaken interessant om eens dieper de koeltechnologie in te duiken? Of wacht u op quantumprocessors die het ook op kamertemperatuur doen, als dat al kan?

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6677406). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.