Managed hosting door True

Discussie

Nepvideo’s bestrijden met eigen middelen

 

Hoe ontdek je of een video nep is? Door gebruik te maken van diezelfde kunstmatige intelligentie die ze produceerde. Dat is precies het doel van een spin-off van de Universiteit van Amsterdam, 3Duniversum. Doel: herkennen van deepfake’s. Wanneer heeft u het gevoel dat iets niet pluis is?

De spin-off van de UvA moet internetters helpen te herkennen of een video een deepfake is of niet. Vanaf begin april moet de zogenaamde 'deepfake-herkenner' online staan. De hele heisa ontstond vorig jaar toen bleek dat het heel makkelijk was om Obama woorden in de mond te leggen met een softwaremodel, generative adversarial network (GAN) geheten. GAN’s bestuderen volautomatisch video's en foto's van gezichten en genereren vervolgens zelf nieuwe beelden.

Nu is het dus nodig om die beelden andersom ongedaan te maken met diezelfde software, maar dan in de reverse-stand. Alleen, wanneer heb je als mens het gevoel dat er iets niet pluis is? Of moeten we alle video's zekerheidshalve maar door een fake-herkenner halen?

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6631737). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.