Managed hosting door True

Discussie

Sleutelen aan genen lijkt steeds meer op informatica

 

U heeft er vast wel eens van gehoord: crispr-cas9, een manier om dna aan te passen met behulp van een specifiek bacterieel immuunsysteem. In feite een toolkit om moleculen aan te passen en dit is werkelijk simpel. Er zijn ook doe-het-zelf-kits om thuis lekker te experimenteren met de techniek. Maar dit houdt ook in dat er steeds meer in dna geprogrammeerd kan worden. Wat denkt u, een interessante tak om uw informaticaskills te testen?

Nu is het wetenschappers gelukt om met behulp van de techniek muggen zo aan te passen dat een bepaald soort malariamug zichzelf uitroeit door gene drive. In zeven tot tien generaties muggen waren de aangepaste genen zo ver in de populatie doorgedrongen dat er vrijwel geen eitjes meer geproduceerd werden en de populatie uitstierf. Hoe dat werkt leest u in Nature.

Er werd altijd gedacht dat dit onmogelijk was omdat een muggenpopulatie te snel zou evolueren, maar met crispr is dit probleem omzeild. Wilt u uw informatcaskills op deze ontwikkeling loslaten?

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6463771). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.