Managed hosting door True

Discussie

Jpg is oud en zoekt een vervanger

 

Jpg of jpeg bestaat sinds 1992 en gaat dus al heel wat jaartjes mee als beeldformaat op internet, maar bij sterke compressie ziet het er niet meer uit. In 2010 kwam Google met WebP, een formaat dat zowel lossy als lossless plaatjes op kan slaan. Eind 2017 kwam Apple met HEIC in zijn iOS-software. Nu klopt Google samen met Mozilla weer aan de deur met weer een nieuw, nog naamloos formaat dat nog betere compressie belooft.

Afgezien van het feit dat oude software er niet mee overweg zal kunnen, maakt de wirwar van mogelijke compressiemechanismen het er voor de backend niet makkelijker op. Mozilla en Google mikken met hun Alliance for Open Media wel op een opensource-videoformaat, genaamd AV1, dat ook nog eens kleinere foto's genereert. Het is goed mogelijk dat de foto-versie van AV1 een belangrijke speler wordt voor het klein opslaan van beeld op het web, WebP wist ook snel veel websites aan zich te binden.

Fotoformaat nr. zoveel, hebben we er nog wat en zou jij het gebruiken?

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6285036). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.