Managed hosting door True

Discussie

Is een 'Blockchain' altijd nodig?

 

Blockchain

De kans dat iemand besluit dat er een werkgroep opgericht moet worden om het nut en de noodzaak van een blockchain te onderzoeken, is groot. Geen bedrijf kan er nog omheen, maar hoe nuttig is 'een' blockchain eigenlijk?

Waar het in de basis om gaat is een gedistribueerde database van transacties en, tenzij je er allerlei andere opties aanhangt met betrekking tot 'slimme' contracten, is het niet meer dan dat. De belangrijkste reden voor het bestaan van Bitcoin en al zijn afgeleiden is niet anders dan het veilig transacties kunnen uitwisselen tussen twee partijen die elkaar niet kennen en ook niet hoeven te vertrouwen. Deze transactie wordt, na wat rekenarij en controles door een netwerk van computers, met een timestamp opgeslagen in een blok van een blokketen of blockchain.

Het gros van de huidige blockchains is voor iedereen inzichtelijk en zo kan iedereen elke transactie inzien die er ooit gedaan is en ooit gedaan zal worden. Prachtig natuurlijk, maar het heeft een hoop haken en ogen. Weliswaar bestaan er systemen waarbij transacties echt anoniem gedaan kunnen worden, maar dat haalt het nut van een inzichtelijke database voor bijvoorbeeld een voedselketen weg.

Meestal kennen de verschillende afdelingen binnen bedrijven elkaar en de vraag is dan ook: wat wil je met een blockchain? Het is niet lastig op te zetten, maar wel lastig te onderhouden en voor elke wijziging zal iedereen het constant in ruime meerderheid met elkaar eens moeten zijn. Het lijkt erop dat veel bedrijven eerder zoeken naar een gedistribueerde database of distributed ledger dan een blockchain.

Wanneer vindt u dat een blockchain te verkiezen is boven een distributed ledger?

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6272952). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.