Managed hosting door True

Discussie

‘De Fairphone-droom stuit op marktrealiteit’

 

Fairphone

Het idee van een modulaire smartphone is goed, maar de marktrealiteit werkt tegen. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

Het Nederlandse Fairphone heeft de mooie missie op zich genomen om de wegwerpaard van moderne smartphones tegen te gaan. De gelijknamige toestellen van Fairphone zijn namelijk modulair, zoals de Nederlandse ontwerper en recycler Dave Hakkens al eens had bedacht. Google had toen eenzelfde idee, maar Hakkes wou niet voor Google werken; hij wou de wereld veranderen.

Fairphone heeft hetzelfde idee én heeft dat ook daadwerkelijk ten uitvoer gebracht. Hakkens’ Phonebloks wil de fabrikanten van smartphones (en van componenten) inspireren en aansporen. Google’s Project Ara heeft echt tot toestellen geleid, maar uiteindelijk is dit experiment een jaar geleden ten onder gegaan. Fairphone bestaat nog, en heeft recent een veelbelovende nieuwe cameramodule uitgebracht voor de Fairphone 2.

Alleen is de support voor de eerste generatie afgelopen zomer stopgezet. De reden? Gebrek aan beschikbare componenten, inclusief gebrek aan productiemogelijkheden voor die onderdelen. De belofte van lange termijn support blijkt uiteindelijk een extern afgedwongen houdbaarheid van zo’n vijf jaar te hebben. De markt zit tegen, de droom is voorbij.

Wat vind jij?

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6209659). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.