Managed hosting door True

Digitale transformatie klimt op als trend

Trend 4 in IT Trendsonderzoek 2021 van Supply Value

 

Digitale transformatie

De digitale transformatie zet steeds verder door. Waar vorig jaar nog circa 45 procent van de respondenten van het IT Trendsonderzoek van Supply Value zich beschouwde als zeer bekend tot expert met deze trend, is dat inmiddels meer dan 71 procent geworden. Ook geven respondenten steeds meer prioriteit aan digitale transformatie, met een stijging van 70 procent naar bijna 83 procent van de respondenten die veel tot heel veel prioriteit geeft aan deze trend. De digitale transformatie stijgt dit jaar dan ook een plek naar de vierde positie in het onderzoek.

Een transformatie betekent letterlijk het overgaan van de ene in de andere (organisatie)vorm. Digitale transformatie is dan ook technologie-overstijgend, waar een heldere visie een belangrijke rol speelt. Het omvat zowel een culturele als een bedrijfsovergang. Het is een veranderde kijk op klantervaring, bedrijfsmodellen en processen die inmiddels breed wordt toegepast. Het heeft als doel het vinden van nieuwe manieren om waarde te leveren, inkomsten te genereren en efficiëntie te verbeteren.

Compleet ontwrichte sectoren

"Faillissement voor bedrijven die zich niet of te laat hebben gericht op e-commerciële ontwikkelingen"

Digitale transformatie vindt momenteel in vrijwel alle sectoren plaats. Op technologie gebaseerde, relatief nieuwe bedrijven hebben markten de laatste vijftien jaar compleet ontwricht. Tesla, Amazon, Uber, Booking.com, Alibaba of Zalando zijn hier voorbeelden van. Ruim de helft van de bedrijven die medio 2000 in de Fortune 500 stonden bestaat niet meer en in Nederland was de opkomst van e-commerce hoofdoorzaak voor het faillissement van onder meer de Free Record Shop en V&D, die zich niet of te laat hebben gericht op e-commerciële ontwikkelingen.

Vandaar dat steeds meer bedrijven zich zijn gaan bezinnen op hun businessmodel. Digitale transformatie heeft niet alleen invloed op bedrijven, de medewerkers en klanten, maar op de gehele maatschappij. Wat als bijvoorbeeld Covid-19 in 1980 was uitgebroken? Hoe zou thuiswerken en thuis wiskundelessen volgen, als dat al mogelijk zou zijn, er dan hebben uitgezien? Digitale transformatie is in het IT Trendsonderzoek van dit jaar op nummer 4 geëindigd: van de respondenten zegt meer dan zeventig procent zeer bekend of zelfs expert te zijn. Bovendien krijgt deze trend veel tot heel veel prioriteit van maar liefst 82 procent van de respondenten.

Paradigmawisseling

Digitale transformatie neemt bestaande bedrijfsprocessen en -systemen en integreert daarin een reeks digitale technologieën die aan de unieke behoeften en doelen van elk bedrijf zijn aangepast. Het begint met een goede communicatie, duidelijke doelbepaling, sterk leiderschap en solide strategieën voor change management. Het verleden heeft laten zien dat elke technologische revolutie onvermijdelijk leidt tot een paradigmawisseling; in de economie, in het openbaar bestuur en in ons dagelijks leven. De digitale transitie is daarop geen uitzondering.

Als het gaat om digitale transformatie, leggen veel organisaties al snel de focus op technologie. Denk aan de stap naar de cloud, technologieën voor hybride werken en flexibilisering van de it-infrastructuur, maar de belangrijkste succesfactor is de mens. Het zijn immers de mensen die werken onder een nieuw businessmodel, dat vraagt om andere processen en manieren van werken.

Snel aanpassen

IT Trendsonderzoek 2021

Supply Value voert jaarlijks het IT Trendsonderzoek uit. Via het onderzoek worden tien belangrijkste ict-trends voor het komende jaar in kaart gebracht. Computable is partner van het IT Trendsonderzoek. Via tien verschillende artikelen in de maand december tellen we terug van nummer 10 naar de absolute nummer 1.

Digitale transformatie biedt de kans om betrouwbaard, efficiënt en mensvriendelijk, inclusief focus op externe en interne klanten, te werken. Het is dé kans en soms noodzaak om het maximale uit it-investeringen te halen, een innovatieve wind door het hele bedrijf te laten waaien en om medewerkers prettiger en effectiever te laten werken. Bovenal maakt digitale transformatie het voor organisaties mogelijk om zich snel aan te passen aan een veranderende omgeving.

Digitale transformatie is vooral een transformatie in het functioneren van organisaties. Alledaagse voorbeelden zijn een retailer die besluit kleding en schoenen online aan te bieden, een ziekenhuis dat 3d-geprinte protheses ontwikkelt, een onderwijsinstelling die overgaat op (gedeeltelijk) online onderwijs of een bioscoop die films gaat aanbieden via een streamingsdienst. In vrijwel alle sectoren zijn de meeste bedrijven bezig met een digitale transformatie. Het doel verschilt vaak per afdeling. De per afdeling verschillende invalshoeken met betrekking tot digitale transformatie toont aan dat het een containerbegrip is. De invalshoeken hebben gemeen dat het motto ‘digital first’ is en aansluiten op de strategie van het bedrijf.

Ethiek

Hiervoor is digitaal leiderschap nodig, dat ook moet zorgen voor bewustzijn bij de medewerkers. De focus van digitale trends verplaatst zich van ‘wat kan met it’ naar ‘wat mag met it’, waarbij de nadruk steeds meer ligt op de ethische afwegingen zoals privacybescherming. Uit het IT Trendsonderzoek blijkt dat ontwikkelingen op het gebied van ethiek sterk aan belangrijkheid winnen. Van de respondenten die digitale transformatie belangrijk vinden geeft inmiddels 40 procent aan dat ethiek een relevant aspect is.

De digitale transitie is al decennia geleden gestart. Nieuwe technologische ontwikkelingen en maatschappelijke bewegingen gaan onverminderd verder en versnellen zelfs. De eerste decennia van deze transitie is de technologie, en de daarin ingebakken normen en waarden, enthousiast omarmd. Er was hooguit vrees voor het onbekende. In de afgelopen jaren is de maatschappelijke onrust en weerstand tegen verdergaande digitalisering steeds sterker geworden.

Governance-structuur

Eric Tolhuisen

Eric Tolhuisen, consultant bij Supply Value.

Een belangrijke, ‘overkoepelende’ trend in het IT Trendsonderzoek is volgens Supply Value-consultant Eric Tolhuisen digitale transformatie, die dit jaar op de vierde plaats staat. ‘Onze aanbeveling is om een digitale infrastructuur te realiseren en te beheren rekening houdend met het totale pakket aan functionele en technische aspecten binnen de organisatie. Voor een bedrijfsbrede implementatie van digitale processen en een bijpassende cultuur is een duidelijke governance noodzakelijk die een structureel transitiebeleid verzekert en de samenwerking over organisatiegrenzen heen bevordert. Deze governance-structuur dient duidelijkheid te brengen over wie betrokken zijn bij het ontwerpen van de digitale transformatie, wie beslissingen neemt en wie verantwoordelijk is voor de te nemen acties.’

De EU heeft als doelstelling geformuleerd om digitaal soeverein te blijven in een open en onderling verbonden wereld. Daarbij moeten burgers en bedrijven de mogelijkheid krijgen om deel uit te maken van een digitale toekomst die mensgericht, duurzaam en welvarend is. Dit houdt volgens Tolhuisen in dat alle bedrijven en burgers in Europa over uitstekende en beveiligde digitale verbindingen moeten beschikken. ‘Een steeds hoger wordend niveau van digitale vaardigheid van burgers en het hebben van hooggekwalificeerde digitale professionals wordt daarmee steeds belangrijker voor de EU en voor ieder land afzonderlijk. De uitdaging voor organisaties is om hun plaats in dit digitale ‘ecosysteem’ te kiezen en zo succesvol te zijn en blijven.’

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7286658). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.