Managed hosting door True

Bedrijven springen met specifieke wensen op GPT-trein

 

OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT, biedt bedrijven de kans om apps boven op zijn grote taalmodellen te bouwen. Dat doet het aantal inhakers flink toenemen.

Betalingsverwerker Stripe, concurrent van Adyen, vroeg honderd medewerkers een dag lang te stoppen met werken. In plaats daarvan konden ze nieuwe features en functionaliteit voor hun betaalplatform verzinnen die met GPT-4 werken. In no-time maakte dit team een lijst van vijftig potentiële applicaties om GPT-4 uit te proberen. Na een evaluatie en testen kwamen vijftien prototypes uit de bus. Om klanten de juiste ondersteuning te geven, moet de helpdesk weten wat voor soort business een gebruiker heeft. Veel bedrijven zoals nachtclubs verhullen op hun sites wat ze doen. Soms kost het medewerkers veel moeite te begrijpen wat er werkelijk gebeurt. Stripe gebruikt GPT-4 om deze sites te checken en de aard van hun activiteiten samen te vatten. De ai-tech bleek beter dan mensen in staat te zijn dit soort sites te doorgronden.

Ook bewees GPT-4 zijn waarde als virtuele assistent. Stripe helpt hiermee ontwikkelaars uitgebreide technische documentatie te doorploegen. De software haalt de relevante passages eruit en vat de oplossing bondig samen. Ook helpt GPT-4 fraudeurs in forums op te sporen. Criminelen proberen via die community-platforms achter informatie te komen die hen in staat stelt fraudes te plegen.

Koelkst

"De app vertelt niet alleen wat er in de koeler ligt maar ook wel recepten daarvan zijn te maken"

Het Deense Be My Eyes bouwt op basis van GPT-4 de Virtual Volunteer-functie binnen zijn app. Een slechtziende stuurt een foto van bijvoorbeeld de inhoud van zijn ijskast. De app vertelt niet alleen wat er in de koeler ligt maar ook wel recepten daarvan zijn te maken. De app kan hierover ook vragen beantwoorden. Waar voorheen vrijwilligers nodig waren om blinden met hun dagelijkse taken te helpen, kan ai gaandeweg die rol overnemen.

De vermogensbeheerders van de Amerikaanse effectenbank Morgan Stanley kunnen met GPT-4 razendsnel informatie over een bepaald fonds opdiepen. Nu ligt die informatie verspreid over een groot aantal interne sites, doorgaans in pdf-vorm.  

Duolingo gebruikt ai om vijftig miljoen gebruikers persoonlijker taalles te geven. Taalfouten zijn dankzij GPT beter uit te leggen. GM wil een spraakassistent op basis van GPT in zijn auto’s inbouwen.

Datavisualisatie

Veel softwarebedrijven hebben de GPT-draad opgepakt om hun aanbod te verbeteren. ThoughtSpot integreert GPT3 in zijn platform voor datavisualisatie. De gebruiker kan in natuurlijke taal vragen wat bijvoorbeeld de best verkopende producten in de afgelopen week waren. ThoughtSpot zet die data direct om in kant-en-klare grafieken.

Salesforce combineert de ChatGPT-technologie met zijn eigen ai-modellen. Einstein-GPT maakt met generatieve ai gepersonaliseerde content in elke Salesforce-cloud. Deze crm-technologie ondersteunt publieke en private ai-modellen die speciaal voor crm zijn bedoeld.

Ook starters springen op de GPT-trein. Berri AI uit San Francisco claimt software te hebben ontwikkeld waarmee klanten in enkele minuten hun eigen ChatGPT apps in enkele minuten klaar voor productie kunnen maken. Deze vorm van ChatGPT-as-a-service biedt maatwerk-oplossingen. Promptitude.io biedt een snelle en gemakkelijke manier om GPT in apps te integreren. Merlin biedt een nieuwe gebruikersinterface voor het gebruik van ChatGPT op je favoriete sites.

Eerste ter wereld

"Freeday raakt niet in verwarring als iemand meerdere vragen tegelijk stelt of een vervolgvraag stelt"

Ook Nederlandse softwarebedrijven borduren voort op GPT. Watermelon gebruikt GPT-4 in zijn chatbot-platform. De Utrechtse ai-startup claimt de eerste ter wereld te zijn met volledige integratie van ChatGPT. Zijn nieuwe digitale assistent is hierdoor net zo slim als de nieuwste versie van ChatGPT, claimen de oprichters Alexander Wijninga en Charl Haas. Watermelon is ingericht op het bedrijf dat de chatbot instelt. De chatbot is beschikbaar via Whatsapp, Facebook, Instagram en chats op websites.

Freeday.ai, het bedrijf van Marcus Groeneveld en Feyenoord-commissaris Toon van Bodegom, lanceert een software-robot die saai en repeterend werk kan overnemen. Zijn chatbot gebaseerd op ChatGPT, kan dankzij een combinatie van generatieve ai, geavanceerde zoekfunctionaliteit en bestaande kennisbanken zoals een faq op een website ‘menselijke antwoorden’ geven. Freeday raakt niet in verwarring als iemand meerdere vragen tegelijk stelt of een vervolgvraag stelt.
 
Netpresenter, de Limburgse leverancier van software voor interne communicatie met medewerkers, stopte GPT in de nieuwe (beta)versie van zijn platform. Netpresenter kan teksten samenvatten en ook bijvoorbeeld boodschappen beter afstemmen op de doelgroep.

Implementaties

Bovengenoemde voorbeelden behoren tot de eerste groep van bedrijven die met meer specifieke implementaties op basis van GPT zakelijke problemen oplossen. Alleen al de afgelopen week werden meer dan tweehonderd nieuwe ai-tools gelanceerd, waarvan vele software van OpenAI gebruikten.

Nog veel groter is het aantal bedrijven dat ChatGPT rechtstreeks inpast in hun dienstverlening. Een kleine greep: online-examentrainer Eindexamensite kijkt vanaf nu het werk van leerlingen automatisch na met ChatGPT. Het bedrijf uit Rhenen slaagde erin via ai open vragen in examens na te kijken. Door ai te trainen is de software in staat nieuwe antwoorden van leerlingen te beoordelen. Dit scheelt de leraar veel werk. Directeur Sander Bons ziet ai zelfs als oplossing voor het lerarentekort.

CopyRobin lanceert een dienst die erin voorziet ai-teksten te redigeren’. Het bedrijf uit Mijdrecht biedt klanten de kans om snel en efficiënt teksten met schrijftools zoals ChatGPT te produceren. Daarna nemen professionele copywriters het stokje over om de teksten te verbeteren.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7487786). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Digital Innovation

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.