Managed hosting door True

De maan als offsite-backup

 

Lonestar Data Holdings heeft plannen om datacenters te bouwen op de maan om cruciale data voor klanten veilig te stellen. Het bedrijf heeft contracten afgesloten met Intuitive Machines en Skycorp om twee missies uit te voeren. Het is een vervolg op een succesvolle verwerking van een software defined payload in het International Space Station (ISS).

Op het Britse it-nieuwsplatform The Register zegt Chris Stott, ceo van Lonestar, dat het voor hem onvoorstelbaar is dat wij onze meest kostbare bezittingen, onze kennis en onze data, op aarde bewaren. ‘Daar wij bommen laten ontploffen en dingen verbranden. We moeten onze bezittingen van onze planeet halen, waar we ze veilig kunnen bewaren.’ De maan is volgens hem de aangewezen plaats. Het is nog onduidelijk of er een datacenter op het oppervlak van de aarde-satelliet verrijst of ingegraven in de maankorst.

Stott: ‘Data zijn de grootste valuta die de mensheid heeft gecreëerd. We zijn er afhankelijk van voor bijna alles dat we doen en het is te belangrijk voor ons als soort om op te slaan in de steeds kwetsbaar wordende biosfeer van de aarde. De grootste satelliet van de aarde, de maan, vertegenwoordigt de ideale plek om onze toekomst veilig te stellen.’

Oprichters

"Het viertal oprichters kan putten uit veel ervaring in de cloud- en de ruimtevaartindustrie"

Het team en tevens de oprichters van Lonestar zijn Stott, voormalig ceo van ManSat, gespecialiseerd in het verkrijgen van internationale erkenning voor frequentietoewijzingen bij de Internationale Telecommunicatie Unie (ITU), en Mark Matossian, voorheen ceo van Iceye US (Finse fabrikant van microsatellieten) en head of data center hardware manufacturing bij Google. Hij is de coo van Lonestar.

Ook Carol Goldstein behoort tot de stichters van het bedrijf. Zij is managing director, head of telecom, media & technology, noord-amerika bij ABN Amro. De vierde oprichter is Del Smith, thans chair of board of advisors and chief space policy advisor bij Lonestar. Smith was senior space business counsel bij Dentons, een van ’s werelds grootste advocatenkantoren. Het viertal kan putten uit veel ervaring in de cloud- en de ruimtevaartindustrie.

Het kapitaal

Lonestar is een snelgroeiende door durfkapitalisten gefinancierde start-up. De seed-ronde van het bedrijf wordt geleid door Scout Ventures dat met hun derde fonds veertien investeringen heeft gedaan op gebieden variërend van AI en gegevenswetenschap tot cyberbeveiliging, robotica, geavanceerde materialen, ruimtevaart en kwantumtechnologie.

Lonestar heeft zijn IM-1- en IM-2-demo's volledig gefinancierd met de steun van Scout Ventures, Seldor Capital en 2Future Holding. De onderneming is ook in de laatste fase van het afsluiten van een seed-ronde van vijf miljoen voor toekomstige datacenters.

De demo’s

"Lonestar heeft de nodige spectrumaanvragen ingediend voor deze missies bij de ITU met de maan als focus"

Lonestar heeft een contract afgesloten met Intuitive Machines om twee demo’s uit te voeren tijdens vluchten die al gepland stonden. De IM-1-missie bevindt zich in de buurt van Marius Hills in het grotere Oceanus Procellarum. Tijdens deze missie zal Lonestar een reeks geavanceerde servicetests uitvoeren.

De IM-2-Zuidpoolmissie omvat een Nova-C klasse-maanlander om 130 kg aan nuttige lading op het oppervlak te landen. Lonestar heeft de nodige spectrumaanvragen ingediend voor deze missies bij de ITU met de maan als focus. Bij de IM-2 stuurt Intuitive Machines de maanlander Nova-C met een apparaatje van ongeveer een kilo waarop zestien terabyte van Lonestar staat.

‘Onze kant-en-klare oplossing voor het afleveren, communiceren en besturen van nuttige ladingen van klanten op en rond de maan is revolutionair’, zegt Steve Altemus in het uitgegeven persbericht. ‘Het toevoegen van Lonestar Data Holdings en andere commerciële payloads aan onze maanmissies zijn cruciale stappen voor Intuitive Machines bij het creëren en definiëren van de maaneconomie.’

De bouw van de allereerste datacenter payload voor Lonestars testconcept is uitbesteed aan Skycorp. ‘Wij zijn blij onze geavanceerde multi-core RISC-V in space server-architectuur te leveren aan het vooruitstrevende team van Lonestar,’ zegt Dennis Wingo, ceo en oprichter van Skycorp. ‘Ons systeem is operationeel als 's werelds eerste webserver op het ISS en we kijken ernaar uit om Lonestar te ondersteunen in hun baanbrekende Lunar-toepassing volgend jaar.’

De eerste test is eigenlijk uitgevoerd op 17 december 2021 toen een workload naar het ISS is gestuurd voor succesvolle dataopslag en edge processing testen. Het betekende wel dat bestaande hardware in ISS was omgevormd tot een edge node. De server is opnieuw geconfigureerd om een Canonical Ubuntu-virtual machine te lanceren die gegevens opsloeg en een toepassing draaide die de resultaten blockchained terugstuurde naar de aarde.

In de maan

Lonestar hoopt in 2024 een server met vijf petabyte data naar de maan te sturen. Twee jaar later zou dan een lading met vijftig petabyte moeten volgen. Stott hoopt dat het tegen die tijd mogelijk is om data met een snelheid van vijftien gigabit per seconde van de maan naar de aarde te sturen.

De bedoeling is dat het eerste, zelfstandige datacenter van Lonestar in 2026 operationeel is. In plaats van te concurreren met aardse datacenters, wil Lonestar hen aanvullen in de disaster-recovery-as-a-service (draas)-markt, door organisaties in staat te stellen een backup te maken van kritieke systemen door ze op de maan op te slaan.

Overigens lijkt het Stott veiliger om een datacenter in de maan te bouwen in verband met meteorietinslagen en dergelijke. Er is een netwerk van lavatunnels onder het maanoppervlak: een stelsel van gangen die tot honderden meters breed kunnen zijn. Daar is de temperatuur constanter en hebben de servers minder gevaarlijke straling te verduren.

Het is nog niet duidelijk hoe die gebouwd gaan worden. Ook op de website van Lonestar is er niet veel over te vinden. Het lijkt logisch dat robots het werk gaan doen. Aangezien er op aarde nog nooit een datacenter door robots is gebouwd, zullen daarvoor ook eerst testen plaatsvinden.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7367735). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.