Managed hosting door True

Belg koopt vaker ict-bedrijf in Nederland

Tractie blijft in 2020 voelbaar

 

België en Nederland

Nederlandse ict-bedrijven en -investeerders winkelen regelmatig over de grens, maar nu weten ook hun Belgische tegenhangers hun slag te slaan, maar dan in Nederland. In 2019 visten ze regelmatig in de Nederlandse ict-vijver. Ook in de eerste maanden van 2020 is de Belgische tractie voelbaar.

Dat stelt financieel adviesbureau Corporate Finance International (CFI), gespecialiseerd in het begeleiden van fusies en acquisities. In samenwerking met Computable houdt CFI het aantal transacties op de ict-markt in de Benelux bij.

Net als op de Nederlandse markt is er op de Belgische ict-markt veel kapitaal beschikbaar en investeerders willen dit aan het werk zetten. Daarnaast bestaat er in België een sterk ondernemerschap en zijn er voldoende midden- en kleinbedrijven die een gezonde en goede positie hebben en verder willen groeien, in de Benelux of Europa. Een prima combinatie om overnames te plegen en andere markten buiten België te betreden, zegt Ramon Schuitevoerder, hoofd van het ict-team en partner bij CFI.

Nederland is dan niet ver weg en de laatste jaren vissen Belgische ondernemers dan ook steeds vaker in de Nederlandse ict-vijver. Zo ook in 2019, blijkt onder andere uit het vierde kwartaal. Cegeka bijvoorbeeld roerde zich met de overnames van het Dynamics 365-deel van bouwautomatiseerder CTB en - een opvallende deal - KPN ICT Consulting, inclusief het onderdeel Call2 (in totaal 750 medewerkers en 250 inhuurkrachten).

Nieuwkomers

"Fortino Capital laat zich gelden"

Nu heeft dit Belgisch ict-concern wel vaker overnames gepleegd in Nederland, maar er zijn ook voorbeelden van nieuwkomers. Zo lijfde het Antwerpse productinnovatiebureau Verhaert de Utrechtse branchegenoot Beacon in en kocht Arkance Systems Benelux, leverancier van reken- en rekensoftware voor de bouwsector uit Lokeren, CAD Accent. Dit bedrijf uit Oss is een leverancier van cad- en bim (building information modeling)-oplossingen. Verder liet ict-en telecomdienstverlener Esas uit Wilrijk zijn oog vallen op Spitters, een telecominfrastructuurleverancier uit het Nederlandse Waalre.

Het nog vrij jonge Belgische ict-fonds Fortino Capital ondersteunde de overname van Unit4 Cura door Tenzinger. Dit is de moedermaatschappij van onder andere epd-leverancier Medicore en zorgconsultancybureau Cure4. Met de overname van dit onderdeel van Unit4 breidt Tenzinger zijn positie als leverancier van zorginformatiesystemen uit naar de gehandicaptenzorg, de thuiszorg en de VVT. Eerder in 2019 nam Fortino meerderheidsparticipaties in Maxxton (software voor verhuurders van vakantieaccommodaties) en de Odin Groep, bestaande uit de bedrijven Previder, Heutink ICT en Winvision, en investeerde het in Declaree, een Rotterdamse aanbieder van software voor het beheer van reis- en onkosten.

Interessant is ook de instap afgelopen oktober van de kapitaalverschaffer bij Efficy, een Brusselse leverancier van software voor customer relationship management (crm). Met steun van Fortino Capital wil Efficy, dat ook in Nederland actief is, flink groeien; kansen genoeg in de versnipperde crm-markt.

Tractie in 2020

Voorbeelden van recente deals uit 2020 zijn de overnames van Infinite Simulation Systems (door 4Itego Group), Pointlogic HR (door SD Worx) en Developers.nl (door Pauwels Consulting).

Ook maakte het Belgische investeringsfonds Smartfin eind vorig jaar bekend zijn Capital II-fonds met nog eens veertig miljoen euro te hebben uitgebreid. Daarmee komt de totale waarde van het fonds uit op 240 miljoen euro, bedoeld voor Europese ict-bedrijven. Daar zitten vast ook Nederlandse namen tussen.

Ook in de eerste maanden van 2020 is de Belgische tractie dus voelbaar en dat zal naar verwachting aanhouden in de rest van het jaar, zeggen Schuitevoerder en De Visser.

BeNeLiga

Ook in de rest van 2019 kwamen diverse BeNe-deals voorbij. Zo nam cloudtelecomleverancier Destiny uit Zaventem Motto Communications (Heerlen), DSD Business Internet (Deurne) en Ozmo Cloud Communications (Sint-Oedenrode) over. Destiny, opgericht door de gebroeders Daan en Samuel de Weve, heeft grote ambities op de zakelijke markt in de Benelux en zag dat beloond worden met het instappen van investeerder Apax Partners afgelopen november. Nieuwe acquisities zijn al weer in voorbereiding.

Vermeldenswaard is ook de fusie medio 2019 van de hostingbedrijven Combell (Belgisch) en TransIP (Nederlands). Die gaan voortaan samen door het leven als Team.blue. Combell had in januari nog XL Hosting (iXL) uit Ede overgenomen. Gesteund door Hg Capital deed Team.blue in september al de eerste Europese acquisitie: de Italiaanse Register Group.

Op het vlak van digitale marketing nam de Marmalade Group (Gent) Just Media uit Hilversum over en liet het digitaal agentschap Intracto (Herentals) zich gelden door de acquisities van de Utrechtse appbouwer Frontmen én digitaalmarktingbureau GUC Agency uit Amsterdam.

Begin 2019 kocht het Antwerpse MCS Solutions, dochteronderneming van het Duitse Nemetschek, Axxerion uit Heteren. Dat is een leverancier van cloudsoftware voor facility management en commercieel vastgoed.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6890032). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.