Managed hosting door True

Liever een robot dan een mens

 

Tenminste, als het gaat om aan wie u uw baan kwijtraakt. Niet als u wenselijk antwoord, dan vindt u nog steeds dat banen niet aan robots maar aan andere mensen gegeven moeten worden. Maakt het u uit wie uw baan overneemt?

Het wetenschappelijk tijdschrift Nature Human Behaviour heeft een onderzoek geplaatst waaruit zou blijken dat de mens zijn eigen baan liever kwijt raakt aan een robot dan aan een ander mens. Als het om andere mensen gaat die hun baan kwijtraken, dan vindt de mens blijkbaar dat dit beter aan een ander mens kan zijn. Jaloezie? 

Het onderzoek werd uitgevoerd onder driehonderd mensen en ze kregen de vraag of ze het prettiger zouden vinden of ze een bestaande medewerker liever vervangen zien door een robot of een mens. In dat geval zei 62 procent dat ze liever een mens terug zagen komen. In geval dat het om een vervanging voor henzelf ging en ze daarbij hun eigen baan kwijt zouden raken, dan zou slechts 37 procent daar een mens van vlees en bloed voor terug willen zien. 

Uit een vervolgonderzoek bleek vervolgens dat dit te maken had met het gevoel voor eigen identiteit. Mensen voelden dat robots minder bedreigend over kwamen op hun eigen identiteit dan vervangen te worden door een ander mens. Onderschatting van eigen kunnen en vele andere emoties. Drama's die emoties. 

Robots of niet, als ie gewoon beter is, mag de robot u vervangen? Of ligt het genuanceerder.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6778767). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.