Managed hosting door True

Windows Workstation herleeft

 

Eerder uitgelekte informatie blijkt correct: Windows Workstation keert terug. Microsoft komt met een aparte Windows 10 variant voor de allerkrachtigste pc-hardware.

De kracht van gewone pc’s kan die van krachtige werkstations benaderen. Deze trend heeft jaren terug al de aparte workstations van gespecialiseerde leveranciers als SGI geleidelijk aan verdrukt. Naast eigen hardware hadden deze ‘echte werkstations’ ook een eigen besturingssysteem; een Unix-variant. De opmars van Intel dankzij de Wet van Moore heeft aanvankelijk ook Microsofts Windows meegebracht, naast natuurlijk het open source alternatief Linux.

NT-kernel versus 9x

Begin jaren negentig heeft Microsoft een aparte Workstation-variant van Windows NT gevoerd, bedoeld voor zakelijk gebruik. Deze variant bestond naast Windows NT Server en beide besturingssystemen hadden de stabiele, maar zwaardere ondergrond van de NT-kernel. Voor consumenten en gewoon desktopgebruik was er de 9x-reeks van Windows, waar nog een DOS-ondergrond in zat. Windows XP heeft de scheiding tussen 9x en NT weggenomen, door laatstgenoemde te omarmen voor zowel zakelijke gebruikers als ook consumenten.

De variëteit tussen Windows-varianten is de afgelopen jaren afgenomen. Het gebruik van 32-bit Windows is sterk teruggelopen, waardoor 64-bit (x64) de norm is geworden. Verder heeft Microsoft zijn aparte Home Premium en Media Center uitvoeringen ook uitgefaseerd. Van Windows 10 bestaan op het eerste oog slechts twee varianten: Home en Pro, waarbij laatstgenoemde meer functionaliteit voor bedrijfsomgevingen biedt.

Wildgroei

Microsoft heeft echter nog andere varianten van Windows 10; ook alleen al voor pc’s. Onder de organisatiegerichte noemers biedt de leverancier ook uitvoeringen voor grootzakelijke ondernemingen, onderwijsinstellingen en organisaties die niet mee willen (of kunnen) in het versnelde ontwikkel- en updateproces voor Windows 10.

Naast dit alles staan nog varianten als Windows 10 Mobile en de uitvoeringen voor IoT-apparaten (internet of things), plus verschillende varianten van Windows 10’s Server-tegenhanger. En recent is het afgeslankte Windows 10 S uitgebracht, dat geen traditionele Windows-applicaties draait maar alleen apps uit de Windows Store. Microsoft brengt dit als tegenwicht voor Google’s browserbesturingssysteem Chrome OS.

Serverhardware in desktopdienst

Dit toch wel brede productbereik wordt nu uitgebreid met de terugkeer van Windows Workstation. De timing van de aankondiging doet wat vreemd aan: middenin de zomervakantieperiode maakt Microsoft bekend dat het met Windows 10 Pro for Workstations komt. Deze high-end uitvoering van Windows 10 Pro biedt support voor serverhardware die dan ‘desktopdienst’ doet.

Het gaat om ondersteuning voor niet alleen grote aantallen processorcores en veel geheugen maar ook meerdere processors zoals de Xeon-lijn van Intel en de Opteron-reeks van AMD. Windows 10 Pro is beperkt tot twee cpu’s en twee terabyte (TB) geheugen, de nieuwe Workstation-variant verhoogt dat naar vier cpu’s en zes TB.

Softwarevermogen

Hardwaregeweld is niet het enige onderscheidende aan Windows 10 Pro for Workstations. Microsoft geeft de nieuwe variant ook flink softwarevermogen. Hieronder het nieuwe bestandssysteem ReFS dat is ontwikkeld voor grote opslagvolumes, grote bestanden, schaalbaarheid en dat voorzieningen heeft ingebouwd om zogeheten bitrot tegen te gaan.

Verder ondersteunt de nieuwe Workstation-variant een nieuwe, snellere technologie voor bestandsdeling. Dit SMB Direct gebruikt Remote Direct Memory Access (RDMA) voor netwerkkaarten die dit ondersteunen waardoor bestandsdeling sneller verloopt, met lagere latency én met minder processorbelasting.

Krachtige nichemarkt

Windows 10 Pro for Workstations verschijnt deze herfst op de markt, met de komst van de Fall Creators Update voor Windows 10. De verwachting is dat deze volgende grote verbouwing in september uitkomt. Prijzen voor Windows 10 Pro Workstation en ‘bijbehorende’ hardware zijn nog niet bekend.

The Register merkt op dat Microsofts eigen grafische werkstation de Surface Studio qua hardware wat ondermaats is voor Windows 10 Pro for Workstations. De kantelbare All-In-One (AIO) touch-tablet heeft maximaal een Core i7-processor en de geïntegreerde Ethernet-poort ondersteunt RDMA niet.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6180795). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.