Managed hosting door True

Drie redenen om Agile te ontwikkelen

 

Capgemini en Sogeti hebben samen onderzoek gedaan naar de uitgaven aan software testen en kwaliteitsborging. Uit dit onderzoek bleek dat bijna alle (93 procent) ondervraagde organisaties dit jaar Agile-methoden gebruiken bij nieuwe ontwikkelprojecten. Dat is 10 procent meer dan in 2013. Maar waarom is deze toename waargenomen? Computable-experts geven de belangrijkste redenen om over te gaan op Agile-ontwikkelmethoden.

1. ‘Iedereen doet het’. Een belangrijke reden voor bedrijven om over te gaan op Agile-ontwikkelmethoden is volgens Maurice Siteur, managing consultant bij Capgemini, omdat iedereen het doet en dat blijkt dan ook wel uit de cijfers. Hij vraagt zich alleen af in hoeverre zij echt ‘Agile’ bezig zijn. 'Ik denk dat minstens de helft van de bedrijven er een potje van maakt. ‘In name only’ is ook hier van toepassing.' Volgens Siteur is het grootste probleem de product owner. Bedrijven hebben deze namelijk vaak niet beschikbaar, omdat het best veel tijd kost. ‘Vroeger hadden bedrijven vet op de botten, ‘medewerkers over’, maar ze hebben nu echt iedereen nodig voor de operatie. Voor projecten is bijna per definitie geen ruimte.’

Ook Maarten Veger, senior bpm-architect bij BPM Company, meent dat ‘meelopen’ een belangrijke reden voor bedrijven is om over te gaan op Agile-ontwikkelmethoden. ‘Bovendien horen ze vooral de succesverhalen van de andere organisaties, zoals de snellere business value in plaats van het lange wachten op een eerste oplevering van software.’

2. Het werkt prettig en is motiverend. Veger merkt alleen wel dat de keuze hierbij niet alleen top-down wordt gemaakt, maar ook bottom-up. ‘It-teams vinden dit zelf prettig werken en het is erg motiverend door het self-steering principe. Ik denk dat het nu ook wel een standaard is voor ontwikkeling.’ Veger maakt wel de kanttekening dat de Agile manier van werken dan ook niet organisatie-breed wordt gebruikt, maar vooral binnen de it-afdelingen. ‘Projectmanagers rondom de it-projecten vinden dit wel lastig omdat ze de grip kwijt raken en zij binnen budget moeten werken.’

3. Ideale aanpak voor lichtere toepassingen. André Weber, chief technology officer bij Axent, zegt dat Agile-ontwikkelen vooral de ideale aanpak is voor lichtere toepassing die een relatief korte levenscyclus hebben (één tot vijf jaar). Hij vindt dit omdat hier een aantal dingen mee kunnen worden bereikt, namelijk dat:

  • het opgeleverde resultaat goed aansluit op de wens doordat er eerder in het traject terugkoppeling op het resultaat gegeven kan worden.
  • de time-to-market wordt versneld.
  • het ontwikkeltraject efficiënter en daardoor met lagere kosten kan worden doorlopen.

‘Voor zwaardere en omvangrijke toepassingen zoals polisadministratie, luchtverkeersleiding en uitkeringssystemen geniet de oude watervalmethode of een hybride aanpak van waterval en Agile nog steeds mijn voorkeur.’

Scrum is favoriet

Op de vraag welke soort Agile-ontwikkelmethoden de voorkeur hebben van deze Computable experts, was het antwoord van iedereen Scrum. Siteur gebruikt het liefst Scrum door de heldere aanpak. Volgens Veger is Scrum simpel en duidelijk, wat hij illustreert met het feit dat de handleiding dan ook zeventien pagina’s telt. Bovendien wordt er snel geïdentificeerd wat de ‘blockers’ zijn en dit zorgt er volgens hem voor dat mensen die voorheen problemen weken lieten sudderen, dit nu uitspreken, waardoor deze snel worden verholpen. Ten slotte geeft Weber aan dat hij de beste componenten van verschillende methoden gebruikt. ‘Dat hangt er ook vanaf of het een onderhoudssituatie of een groter project is.’ Maar die aanpak heeft de meeste kenmerken van Scrum.

Ondanks de toename in het aantal organisaties dat overstapt op Agile-ontwikkelmethoden, hebben zij nog altijd te maken met een gebrek aan testmethoden die passen binnen een Agile-aanpak, zo blijkt ook uit het onderzoek. In het whitepaper ‘Agile in de praktijk’ wordt de problematiek van Agile in de praktijk beschreven, wordt er een helder inzicht in de kern van de oorzaken van de problematiek geschetst bij het invoeren van Agile en wordt er een concrete aanpak om problemen duurzaam op te lossen gegeven.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5183595). © Jaarbeurs IT Media.

5,3


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.