Managed hosting door True

Cloud 'redt' kwartaalresultaten Big Tech

Vooral Microsoft meldt goede cijfers

 

Goede cijfers bij Microsoft, zelfs nog beter dan analisten hadden voorzien. Meevallers bij Meta, het moederbedrijf van Facebook waar de beurs al vooruit was gelopen op mindere resultaten. En lichte tegenvallers bij Alphabet, moeder van Google. Maar teleurstellend veel verlies bij Amazon. Als de cloud-activiteiten van AWS niet zulke fraaie cijfers hadden laten zien, was het e-commerce bedrijf nog dieper in de rode cijfers geraakt.

Dat is het beeld dat de laatste kwartaalcijfers van Big Tech laten zien. Na de hausse tijdens de pandemie is het voorlopig gedaan met de enorme toename van online shoppen. Ook de inkomsten uit reclame vallen terug naar een lager groeitempo. Maar de cloud blijft ‘schitteren’.

Microsoft

Met name de resultaten van Microsoft tonen aan dat er nog geen sprake is van een vertraging bij de stijging van de inkomsten uit de cloud en software voor het werken op afstand. Verwacht werd dat een lichte terugslag zou volgen op de enorme hausse als gevolg van Covid-19. Maar de cloudactiviteiten, inmiddels Microsofts belangrijkste omzetmaker, groeien onverminderd door. Mede door deze gunstige gang van zaken groeide de omzet van Microsoft over het afgelopen kwartaal met 18 procent tot 41,7 miljard dollar. De winst nam 8 procent toe tot 15,5 miljard dollar. Anders dan Alphabet en Meta is Microsoft nauwelijks afhankelijk van advertentie-inkomsten. Ook heeft 's werelds grootste softwarebedrijf geen grote retailactiviteiten zoals Amazon.

De omzet van Microsoft Cloud bedroeg in deze periode 23,4 miljard dollar, een stijging van 32 procent op jaarbasis. Office 365 Commercial bracht 17 procent meer geld in het laatje vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. LinkedIn liet een groei van 34 procent zien. Dynamics 365 groeide liefst 35 procent. De inkomsten uit server producten en clouddiensten stegen vergeleken met het eerste kwartaal van 2021 met 29 procent. Azure en andere cloud-diensten namen zelfs 46 procent toe.

Google

Ook Google rapporteerde een behoorlijke groei van zijn cloud. Moederbedrijf Alphabet investeert nog steeds flink om concurrerend te kunnen blijven met marktleider Amazon en runner-up Microsoft. Google Cloud Services blijft mede hierdoor verliesgevend. De omzet van Google Cloud steeg 44 procent naar 5,8 miljard dollar, terwijl een operationeel verlies van 931 miljoen dollar werd geleden.

Ondanks deze snelle toename was de omzetgroei over het afgelopen kwartaal teleurstellend. Alphabet meldde de traagste kwartaalgroei sinds 2020. De reclame-inkomsten waar Google sterk van afhankelijk is, stijgen nog wel zij het in een wat lager tempo. De omzet van Alphabet nam 23 procent toe tot 68 miljard dollar, iets minder dan waarop analisten hadden gerekend. De winst daalde 8 procent tot 16,4 miljard dollar.

Meta

Meta meldt over het afgelopen kwartaal de traagste inkomstengroei sinds het bedrijf tien jaar geleden als Facebook naar de beurs ging. De omzet steeg met 7 procent naar 27,9 miljard dollar, terwijl de winst met 21 procent daalde naar 7,47 miljard dollar. Ook Facebook merkt dat de bomen in de advertentiemarkt niet meer tot in de hemel groeien. Maar dat was al voorspeld. Positief was dat meer gebruikers werden geteld dan was verwacht. Over het algemeen vielen de cijfers mee.

Meta-topman Mark Zuckerberg kondigt diverse initiatieven aan om de groei weer op te stuwen. In de concurrentieslag met TikTok gaat Meta meer artificial intelligence (ai) inzetten. Bij Facebook gaat met ai meer bepalen welke content gebruikers aanbevolen krijgen. Posts van vrienden en familieleden worden minder van invloed. Om de winstontwikkeling niet al te veel aan te tasten drukt Meta de voet wat op de rem bij futuristische projecten zoals de metaverse.

Amazon

‘Last’ maar wel ‘least’ waren de cijfers van Amazon. De tech-reus meldde zijn eerste verliesgevende kwartaal in zeven jaar. Amazon boekte een verlies van 3,8 miljard dollar tegenover een winst van 8,1 miljard dollar in dezelfde periode een jaar eerder. Simpele verklaring is dat de kosten veel sneller stegen dan de inkomsten. De enorme hausse in e-commerce tijdens de pandemie is geluwd. De omzet steeg 7 procent, de geringste toename in bijna twee decennia.

Een van de weinige lichtpuntjes blijven Amazon’s activiteiten in de cloud. De omzet bij Amazon Web Services (AWS) groeide met 37 procent van 13,5 miljard dollar naar 18,4 miljard dollar. De operationele winst nam zelfs 57 procent toe van 4,1 miljard dollar naar 6,5 miljard dollar. Ondanks de toenemende concurrentie van Microsoft en Google blijft het groeitempo bij AWS hoog.

Vooral op gebied van telecommunicatie wist AWS grote deals af te sluiten. T-Systems lanceert samen met AWS een clouddienst voor het versleuteld beheer van data in de EU. Klanten krijgen precies te horen waar hun data zijn opgeslagen. Ook met Verizon Connect, Telefónica, Commnet Broadband en Etisalat UAE werden belangrijke samenwerkingen aangegaan.

Verder maakt AWS snelle voortgang met edge computing. In de VS zijn de eerste zestien Local Zones gelanceerd, extra infrastructuur die computer- en opslagcapaciteit alsmede andere AWS-diensten dichtbij concentraties van gebruikers plaatst. AWS kondigde plannen aan voor nieuwe Local Zones in 32 stedelijke gebieden in 26 landen. Verder wordt AWS IoT TwinMaker, een dienst voor het maken van digital twins, overal beschikbaar.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7347332). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.