Managed hosting door True

40 procent bedrijven gebruikt cloudapplicaties

 

Cloudstrategie

Vier op de tien bedrijfsvestigingen maakt gebruik van applicatiesoftware uit de cloud. Daarmee groeide het gebruik van cloudapplicaties in de afgelopen twaalf maanden met ruim 26 procent. Dat ligt aardig in lijn met de groei die in 2012 (34 procent) en in 2013 (28 procent) zichtbaar was. Dit blijkt uit analyse van Computer Profile van ruim vijfduizend gesprekken die zijn gevoerd met it-verantwoordelijken van Nederlandse bedrijfsvestigingen met vijftig of meer medewerkers. De gehanteerde clouddefinitie gaat uit van applicaties uit de publieke cloud.

Ontwikkeling SaaS 2010-2014

Ontwikkeling SaaS 2010-2014

Het gebruik van applicaties uit de publieke cloud is met voorsprong het hoogst in de onderwijssector. Leeromgevingen en leerlingadministratiesystemen zijn in hoge mate cloudtoepassingen, waardoor de penetratie cloudtoepassingen in snel tempo op de 100 procent afstevent in deze sector. De bouwsector lijkt vooralsnog het meest terughoudend, hier gebruikt minder dan een kwart van de locaties applicaties uit de cloud.

Segmentatie naar omvang (werknemersklasse) laat zien dat het zwaartepunt in gebruik van cloudapplicaties ligt bij bedrijfslocaties met circa tweehonderd medewerkers. Bij vijftig tot honderd werknemers ligt de penetratie namelijk op 35 procent, bij honderd tot tweehonderd op 46 procent, bij tweehonderd tot vijfhonderd op 40 procent, bij vijfhonderd tot duizend op 39 procent en bij locaties met meer dan duizend medewerkers op 28 procent.

Type SaaS

Type SaaS-oplossing in gebruik

Type SaaS-oplossing in gebruik

Per applicatie die door Computer Profile wordt geïnventariseerd, wordt gevraagd of het een oplossing uit de public cloud betreft, een gehoste of private cloudoplossing of dat de applicatie nog steeds on premises binnen de eigen organisatie draait. Als naar het totaal van de aangetroffen public cloudoplossingen wordt gekeken, blijkt dat nog altijd het grootste deel van de huidige public cloudapplicaties een hr-oplossing is (27 procent). Branchespecifieke toepassingen vormen circa 28 procent van de cloudapplicaties (vertical 19 procent plus e-learning 9 procent). Het aandeel dat Office uit de cloud inneemt is ten opzichte van een jaar geleden weer flink toegenomen en vormt met 18 procent de derde grootste groep cloudapplicaties.

Als wordt gekeken naar de verspreidingsgraad van public cloudapplicaties is te zien dat van alle bedrijfsvestigingen met meer dan vijftig werknemers 18 procent aangeeft gebruik te maken van een hr-toepassing uit de cloud. Een jaar geleden was dat nog 14 procent en twee jaar geleden 10 procent. Office-applicaties uit de cloud zijn in gebruik bij ruim 12 procent van de bedrijfsvestigingen, een flinke stijging ten opzichte van de 8 procent in 2013 en de 4 procent in 2012. Deze stijging komt hoofdzakelijk op het conto van het toenemend gebruik van Office 365 van Microsoft. Crm-software uit de public cloud is in gebruik bij 5 procent van de bedrijfsvestigingen in het 50+ segment. Het gros betreft Salesforce.com-toepassingen gevolgd door Microsoft CRM online en Oracle . Zowel document management systemen en financiële toepassingen uit de cloud komen voor bij circa 3 procent van de bedrijfslocaties.

Leveranciers van cloudtoepassingen

Leveranciers cloudapplicaties

Leveranciers cloudapplicaties

Microsoft is de meest voorkomende vendor van public cloudoplossingen. Toepassingen van deze fabrikant worden gebruikt bij 10 procent van alle bedrijfsvestigingen. Dit komt doordat Microsoft meerdere ijzers in het vuur heeft op het gebied van cloudapplicaties. Het gebruik van Office 365 blijft stijgen, maar daarnaast levert Microsoft ook Exchange-oplossingen uit de cloud, Sharepoint en Dynamics. Cloudoplossingen van Raet worden gebruikt door 7 procent van de locaties en Schoolmaster door 6 procent. Alle andere vendoren komen bij 5 procent of minder van de locaties voor.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5211263). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.