Managed hosting door True

Gebruik van cloudapplicaties stijgt explosief

 

Cloud computing

28 procent van de Nederlandse bedrijfsvestigingen maakt gebruik van één of meerdere applicaties die draaien in de cloud. Daarmee is het gebruik van applicaties uit de cloud in de afgelopen twee jaar gestegen met ruim 200 procent en over de afgelopen drie jaar zelfs met 300 procent. Dit blijkt uit analyse van Computer Profile naar het gebruik en de rol van cloudapplicaties bij 4950 Nederlandse commerciële en publieke bedrijfsvestigingen met ten minste vijftig medewerkers.

SaaS-ontwikkeling 2010-2013

SaaS-ontwikkeling 2010-2013

Vanaf de eerste meetmomenten is het onderwijs voorloper gebleken in het gebruik van cloudapplicaties. Maar ook in de meeste andere segmenten zijn flinke groeicijfers zichtbaar. De gehanteerde definitie gaat uit van applicaties die worden gehost door een derde partij waarbij de applicatie middels internet beschikbaar wordt gesteld aan gebruikers met een afrekenmodel per gebruikseenheid.

Hr- en branche-oplossingen

Type SaaS-oplossingen

Type SaaS-oplossingen

Per applicatie die wordt geïnventariseerd heeft Computer Profile onderzocht of het een oplossing uit de cloud betreft. Als naar het totaal van de in de kaart gebrachte cloudoplossingen wordt gekeken, blijkt dat veruit het grootste deel van de huidige toepassingen, namelijk een derde, een hr-oplossing is. Binnen alle commerciële segmenten zijn hr-oplossingen de meest voorkomende oplossingen uit de cloud. De uitzondering hierop is te zien in de branches ict en utilities. In deze segmenten zijn crm-pakketten de meest voorkomende cloudtoepassingen.

In het publiek domein zijn het meest branchespecifieke toepassingen te vinden. In het onderwijs gaat het hier voornamelijk om leerling-administratiesystemen, in de zorgsector bijvoorbeeld om digitale dossiers en de overheid werkt vooral met burgeradministratiesystemen. Daarnaast is er een grote penetratie van hr-pakketten in de zorg. Als er gekeken wordt naar het aantal werkplekken, dan zien we bij organisaties tot tweehonderd werkplekken hr-pakketten het meest terug. Bij organisaties met meer dan tweehonderd werkplekken komt de categorie branchespecifieke oplossingen het meest naar voren.

Leveranciers

Top leveranciers cloudapplicaties

Top leveranciers cloudapplicaties

Hr-oplossingen vormen de grootste groep binnen de gebruikte software uit de cloud, de meest genoemde leverancier hierbij is Raet. In de top vijf staat ook ADP met zijn hr-oplossingen. Het gewicht van de onderwijssector in het gebruik van oplossingen uit de cloud wordt wel duidelijk uit de genoemde leveranciers/pakketten. Op de tweede plaats staat een branchespecifieke leverancier, namelijk Schoolmaster. De meest genoemde crm-leverancier is Salesforce (genoemd bij zes op de tien crm-oplossingen).

Als alleen naar de commerciële markt wordt gekeken dan komen Microsoft, Google en Salesforce.com nadrukkelijker naar voren als leveranciers van cloudtoepassingen. Voor Microsoft betreft het een mix van Office-toepassingen, Groupware en dms/ecm-software en voor Google betreft het voornamelijk kantoortoepassingen, waar het concurrent Microsoft op de voet volgt.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4802410). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.