Managed hosting door True

Zeven trends op het gebied van cloud-software

 

Computable vroeg zijn experts om trends aan te leveren op het gebied van cloud-software. Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen in deze markt? Hieronder zeven in het oog springende trends.

1. Certificering cloud-providers
De cloud wordt steeds beter herkend door eindgebruikersorganisaties. Door die herkenning zoeken ze nu ook naar zekerheden omdat ze feitelijk ‘hun' applicatiebeheer aan een ander overlaten. Momenteel bestaat er geen benchmark voor deze zaken en is men op zoek naar mechanismen die dat kunnen verzekeren. Hot op dit moment is certificering van cloud- providers. 2012 zal vooral in het teken daarvan staan. (Maurice van der Woude, strategieconsultant, Personal Consult)

2. Open source versus proprietary
Opvallend is dat Amerikaanse SaaS-toppers (Google, LinkedIn, Facebook, Twitter, Foursquare, Soundcloud, et cetera) strategisch voordeel halen door een open source software webappstack toe te passen, terwijl Nederlandse SaaS-aanbieders zichzelf klem zetten in proprietary webappstacks. Niet slim als je het mij vraagt... (Maurice Verheesen, technisch account manager en consultant, AT Computing)

3. Specifieke werkplekken
Een generieke werkplek uit de cloud was al bekend. Nu komen ook steeds meer specifieke werkplekken uit de cloud. Bijvoorbeeld een werkplek voor een software ontwikkelaar in de vorm van application lifecycle management ‘as a service'. Ook voor ontwikkelafdelingen zijn de voordelen van pay-per-use van belang door pieken en dalen in de productie. (John de Voogd, market manager sales department, Fujitsu)

4. Omslag in denken
Een belangrijke trend die met de cloud samenhangt is de omslag van ‘productdenken' naar het denken in diensten. De doos met een duur product dat ‘alles' kan, is verleden tijd. Daarvoor in de plaats komen diensten (apps) uit de cloud. Die zullen gestandaardiseerd zijn, waardoor ze tegen lage kosten te beheren zijn. Het echte maatwerk wordt erg duur. (Roland Schweigl, directeur ict-diensten, Cegeka)

5. Complexer gebruikersbeheer
Het verplaatsen van applicaties naar de cloud resulteert in nieuwe uitdagingen ten aanzien van het gebruikers- en toegangsbeheer. Echter, leveranciers van cloud-oplossingen geven het ontwikkelen van beter beheer van gebruikersprofielen en toegangsrechten in hun applicaties vooralsnog een lagere prioriteit. Zij richten zich op het ontwikkelen van nieuwe functionaliteit. (Tjeerd Seinen, salesmanager, Tools4ever)

6. Geen verantwoordelijkheid, wel faciliteiten
Bedrijven stappen niet naar de cloud over, maar ondersteunen cloud-functionaliteiten. Zo kun je bijvoorbeeld de aanschaf van een iPad ondersteunen via belastingtechnische voorzieningen als WKR-regeling en dan zelfervoor zorgen dat bijvoorbeeld mail beschikbaar wordt gesteld via mobiele voorzieningen. Of zorg dragen voor Wi-Fi op alle werkplekken zodat medewerkers in staat zijn om gebruik te maken van de devices. Daarmee draagt de organisatie niet de verantwoordelijkheid voor het beheer, maar geeft het werknemers wel de faciliteiten. (Gert-Jo van der Heijden, ict-servicemanager, Yacht)

7. Hybride-cloud oplossingen
Er is steeds meer de behoefte aan zogenaamde ‘hybride-cloud' oplossingen, waarmee je het risico verkleind van onbeschikbaarheid van clouddiensten door storingen of erger faillissement. Dit zijn oplossingen waarbij ook een lokaal geïnstalleerde applicatie meegeleverd wordt die gegevens synchroniseert met de cloud. Bij een aantal oplossingen is dit in meer of mindere mate al voorhanden, maar als de leveranciers naar de markt luisteren, zal dit een toevlucht gaan nemen. (Richard Heijne den Bak, ict-manager, Mitopcs)

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4409253). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.