Managed hosting door True

Zeven tips bij overstap naar cloud-software

 

Computable vroeg zijn experts om tips aan te leveren voor bedrijven die een overstap naar cloud-software overwegen. Hieronder is een selectie te vinden met zeven aandachtspunten.

1. Creëer eigen diensten
Oplossingen gericht op beheer van cloud-diensten stellen bedrijven in staat eigen cloud-diensten te creëren en exploiteren. Ict binnen bedrijven zal voor gedeelte zelf gedaan worden en door externe cloud leveranciers (hybride). De behoefte aan systeembeheerders neemt daardoor af ten gunste van it-regisseurs en contractmanagers. (Michiel Broekhuijsen, senior consultant, Andarr)

2. Creëer flexibiliteit
Kies voor een cloud-platform waarbij de flexibiliteit bestaat om in de tijd te switchen tussen on premise, private cloud, public cloud en zelfs hybride. Dit afhankelijk van organisatiedynamiek, capaciteitsbehoefte, fluctuatie en verandering van externe factoren (wet- en regelgeving) of interne factoren, als functionaliteit, geografische beschikbaarheid, beveiliging, performance en betrouwbaarheid. (Duco Boer, comptence lead Dynamics CRM, Symbioo CRM)

3. Vernieuw contractmanagement
Cloud computing vraagt om een nieuwe wijze van contractmanagement. Je blijft als klant uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor het gebruik van applicaties en data in je bedrijfsprocessen. Te veel cloud-klanten onderschatten het inkoopproces, het eigen service level management, het testproces en het inrichten van fall back-scenario's bij eventuele niet beschikbaarheid van cloud-faciliteiten. (Jos Struik, directeur, Dataccent)

4. Controleer reputatie
Ga na wat de reputatie van aanbieders is en hoe ze in het verleden zijn omgegaan met beveiligingsincidenten en -vraagstukken. Een transparante houding is op dit vlak te prefereren, ontwijkende antwoorden een reden om je nog eens achter de oren te krabben. Immers, de relatie met een SaaS-provider is vaak toch wat losser/abstracter dan met een traditionele outsourcingspartner. (Jeroen van Dongen, adviseur en directeur, LBVD Consultancy)

5. Ontwikkel managementaanpak
Ontwikkel een consistente en heterogene managementaanpak die het beleid en bestuur, monitoring en service event management, security en risk management, financieel en service management vastlegt. Vermijd het monitoren en beheren van oplossingen die specifiek ontworpen zijn voor de cloud en niet in staat zijn om eenvoudig te integreren met de bestaande omgeving of infrastructuur. (Ruud Mulder, cloud-architect, Unisys)

6. Creëer testomgeving
Indien men een cloud-oplossing wil implementeren, is het verstandig om te valideren of er naast de productie-omgeving een (cloud)-testomgeving beschikbaar is. Dit voorkomt ongewenste vermenging van test- en productiedata bij het doorvoeren van wijzigingen en implementeren van innovaties. (Robert Koornneef, global director e-Business IT,ModusLink)

7. Creëer gelijkwaardig niveau
Vooral de ict-afdeling zal zich extra moeten inspannen: als zij niet het juiste niveau van diensten kunnen bieden, gaan gebruikers deze extern halen. Bijvoorbeeld dat alle bedrijfs-e-mail automatisch wordt doorgestuurd naar een privé Gmail-account. Inclusief alle vertrouwelijke stukken. Is dit gewenst? De oplossing: laat de interne ict-afdeling diensten aanbieden (al of niet in de cloud) die op hetzelfde niveau staan als de cloud-gebaseerde tegenhangers. (Sandor Nieuwenhuijs, technical director, Oracle)

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4409242). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.