Managed hosting door True

90 procent bedrijfsleven gebruikt Windows 7

 

Zes jaar na de officiële introductie werkt ruim 90 procent van de Nederlandse bedrijfsvestigingen met Windows 7. Daarmee is het met voorsprong het meest voorkomende besturingssysteem op pc’s van eindgebruikers. Dit blijkt uit analyse van circa drieduizend die Computer Profile de afgelopen zes maanden heeft gehouden met it-verantwoordelijken van Nederlandse bedrijfsvestigingen met vijftig of meer werknemers. Daarbij moet wel rekening gehouden worden met het feit dat bij diverse bedrijven meerdere versies van Windows draaien.

Het jongste besturingssysteem is Windows 10, geïntroduceerd op 29 juli 2015. De eerste locaties die dit systeem gebruiken, worden nu zichtbaar. Drie jaar na de introductie kent Windows 8 een penetratie van 27 procent, waar dit vorig jaar nog maar 14 procent was. Windows XP lijkt eindelijk door veel bedrijven te worden vervangen door een nieuwer systeem en de penetratie daalt dan ook van 28 procent vorig jaar naar 10 procent nu.

Windows 7

Ontwikkeling penetratie Windows 7

Ontwikkeling penetratie Windows 7

Vijf jaar na introductie is Windows 7 nog steeds het meest gebruikte platform. 90 procent van de geïnterviewde bedrijfsvestigingen werkt met deze variant. Windows Vista heeft nooit een respectabel markaandeel gehad in de Nederlandse zakelijke markt. In 2010 gaf 10 procent van de bedrijven aan hiermee te werken. In 2012 was dat al gehalveerd en op dit moment maakt nog slechts 1 procent gebruik van Vista.

Windows XP

Ontwikkeling penetratie Windows XP

Ontwikkeling penetratie Windows XP

Windows XP was de afgelopen tien jaar zonder twijfel het meest gebruikte besturingssysteem. Hoewel het systeem al in 2001 geïntroduceerd werd, maakt nog steeds één op de tien bedrijfsvestigingen gebruik van desktops of laptops die hierop draaien. Sinds het product in april 2014 ‘end of life’ ging, is het verval wel duidelijk versneld.

Windows 8

Penetratie Windows 8

Penetratie Windows 8

Binnen de commerciële sector kozen it, telecom & utilities-bedrijven het vaakst voor Windows 8. Ruim een derde van deze bedrijven maakt gebruik van dit Windows-platform. In de publieke sector lopen de segmenten overheid en onderwijs voorop wat betreft migratie naar Windows 8. Drie jaar na de introductie maakt ruim een kwart van de overheidsinstellingen gebruik van Windows 8 en binnen het onderwijs is dit zelfs ruim een derde.

Office-applicaties

Installed base Microsoft Office

Installed base Microsoft Office

Een andere belangrijke succesfactor van Microsoft zijn de Office-applicaties. In januari 2013 introduceerde Microsoft een nieuwe versie: Office 2013. Op dit moment is bijna 1 op de 5 van de Office-applicaties de nieuwste 2013-versie. Office 2010 suite wordt het meest gebruikt: bijna de helft van de geïnventariseerde applicaties betreft deze versie. Ook Office 2003 en 2007 worden nog vaak gebruikt en zijn samen goed voor zo’n 12,6 procent.

Net als op de zakelijke markt voor pc-besturingssystemen heeft Microsoft ook op de markt voor kantoorapplicaties weinig concurrenten. Met een aandeel in de installed base van ongeveer 4 procent lijkt Google hier de belangrijkste. Open source-varianten als OpenOffice en LibreOffice worden slechts beperkt gebruikt. Gezamenlijk vormen al deze toepassingen slechts ongeveer één procent van alle office-applicaties.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5674719). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.