Managed hosting door True

Kantoorpand is ongeschikt als computerruimte

 

Veel bestaande computerruimtes in doorsnee kantoorlocaties zijn verouderd en voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd. Het management van veel organisaties heeft daarnaast weinig vertrouwen in de it-infrastructuur in de organisatie. Een kantoorpand is niet ingericht om een hoogwaardig beschikbare computerruimte te huisvesten.

It-managers moeten tegenwoordig steeds meer met minder budget doen. Applicaties, gebruikers en processen worden daarentegen steeds veeleisender en vragen om altijd en overal toegang. Door de It-omgeving van een organisatie onder te brengen in een datacenter kunnen besparingen worden gerealiseerd op het gebied van voorzieningen en stroomverbruik. Daarnaast kunnen in een datacenter hogere garanties worden geboden op het gebied van bescherming, veiligheid en it-beschikbaarheid. Uit onderzoek van EMC blijkt namelijk dat 36 procent van de managers van bedrijven uit de Benelux geen goed gevoel heeft over die zaken. Maar liefst 61 procent heeft het afgelopen jaar last gehad van ongeplande downtime, een security-incident of dataverlies.

Inkomstenverlies

'Als bedrijven onvoldoende investeren in informatieprocessen, loopt de beschikbaarheid van hun it-infrastructuur een groot risico', zegt Corné van Rooij, district manager Benelux en Zwitserland RSA, onderdeel van EMC. 'Het is dan lastiger om deze te herstellen van mogelijke incidenten, bijvoorbeeld na een ongeplande downtime, security-incident of dataverlies.'

Het onderzoek toont aan welke voordelen bedrijven kunnen behalen als vertrouwen is in en aandacht is voor de it-omgeving. Ook geeft het een beeld van hoe goed bedrijven op de hoogte zijn van de mogelijke gevolgen van het verwaarlozen van it-systemen in hun organisatie. De schatting van het gemiddelde jaarlijkse verlies van inkomsten door ongeplande downtime komt op 494.037 dollar. In de Benelux ligt dit zelfs hoger; op 558.661 dollar. Het inkomstenverlies door security-incidenten wordt voor de Benelux geschat op ruim 840.000 dollar en gederfde inkomsten door dataverlies op zo’n 462.000 dollar.

Risico's

De eisen die aan een hoogwaardige computerruimte worden gesteld, denk aan efficiëntie, beveiliging en energie- en koelvoorzieningen, zijn zo specifiek dat een organisatie die moeilijk optimaal zelf kan faciliteren. De meest geschikte plaats voor een computerruimte is een datacenter. 'Er zijn veel risico’s in een doorsnee kantoorpand', zegt Rudi de Visser, business consultant bij Eurofiber, datacenter- en glasvezelleverancier. 'Zo was een lekkage bij de bovenbuurman de reden voor een van onze klanten om zijn it-omgeving te verhuizen naar ons datacenter in Utrecht.'

Ook stroomuitval door kortsluiting is een risico en wat te denken van de vele mensen die in en uit lopen bij een bedrijf? Medewerkers, andere huurders van een pand, leveranciers, koeriers en schoonmakers hebben veelal eenvoudig toegang tot een gebouw. Een enorm potentieel risico voor bedrijfskritische gegevens en de it-omgeving in zijn geheel.

Vloerbelasting

Een andere tekortkoming van een traditioneel kantoorgebouw is de vloerbelasting. 'Veel mensen realiseren zich niet dat de vloerbelasting in een kantoorpand andere normen kent dan die in een gespecialiseerd datacenter', zegt De Visser. 'Vaak zijn de vloeren in kantoren niet voldoende berekend op het dragen van een computervloer, een aantal 19-inch kasten, koelapparatuur en it-equipment.'

Op het moment dat een organisatie toe is aan vernieuwing van de inpandige computerruimte, zou er kritisch moeten worden gekeken naar de investeringen die moeten worden gedaan. Die zijn enorm om de ingrijpende aanpassingen te kunnen doen die noodzakelijk zijn om de energievoorziening, noodstroom, ups'en en koeling in een pand te vernieuwen. 'Verhuizing van de it-omgeving naar een datacentrum is dat een reële optie die moet worden meegewogen', zegt De Visser.

Cold corridor

In een datacenter zijn koeling, vloerbelasting, energievoorziening, noodstroom en ups'en volledig afgestemd op elkaar en op de kerntaak van het datacenter: het huisvesten van it-omgevingen van klanten. Een datacenter kan een hoger niveau van beschikbaarheid en beveiliging bieden dan bedrijven in huis kunnen realiseren. 'Eigenlijk is een datacenter een goed georganiseerde en zeer efficiënte computerruimte', vertelt De Visser. 'Wij kunnen energie inkopen voor een grotere groep gebruikers, waardoor de kostprijs lager is dan wanneer bedrijven het zelf zouden inkopen. Ook de koeling van ons datacenter is efficiënter, met minder verlies aan koelcapaciteit, omdat we gebruikmaken van ‘cold corridors’.

In zo’n koude gang worden warme en koude luchtstromen gescheiden, zodat er minder energie verloren gaat. Niet alleen de koelvoorzieningen worden door meerdere gebruikers gedeeld, maar ook de andere datacentervoorzieningen, zoals branddetectie- en blussystemen, ups-systemen en noodstroomaggregaten. 'Door het delen krijg je schaalvoordeel en dat levert weer kostenbesparing op', aldus De Visser.

Beveiliging

De beveiliging van een datacenter is beter dan een organisatie in zijn eigen pand kan realiseren. Datacenters hebben diverse beveiligingsschillen om ongewenst bezoek te voorkomen. 'Er komen alleen mensen in ons datacenter die allemaal dezelfde intentie hebben', zegt De Visser, “namelijk het beschikbaar houden van een it-infrastructuur.' Hij wijst ook op de afspraken die met een commercieel datacenter in sla's kunnen worden vastgelegd. 'Die zijn beter geborgd dan een it-manager met zijn eigen it-afdeling en externe leveranciers van computerruimtecomponenten kan realiseren.'

Om kosten te besparen en het risico op ongeplande downtime, security-incidenten en dataverlies te verkleinen zouden organisaties kritisch naar hun it-omgeving moeten kijken. Voldoet de ruimte waar de it-infrastructuur staat aan de wensen en eisen die een moderne omgeving met zich meebrengt of is het bedrijf beter af in een datacenter?
Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5060760). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Reacties

Het is relatief. Het in je eigen kantoor huisvesten heeft veel nadelen maar heeft wel als voordeel dat je er direct bij kan. Je apparatuur in een datacentrum stallen ergens aan de andere kant van Nederland heeft als grootste nadeel dat je bij kalamiteiten een flinke reis moet maken om in te grijpen.

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.