Managed hosting door True

Ctac ziet werkelijkheid onder ogen

Ceo Henny Hilgerdenaar vertelt over zijn nieuwe strategie

 

Henny Hilgerdenaar

De huidige recessie is geen tijdelijke dip, maar de nieuwe werkelijkheid. Dat is het nieuwe inzicht van ceo Henny Hilgerdenaar van SAP-dienstverlener Ctac in Den Bosch. ‘We hebben te lang vastgehouden aan de gedachte dat de grote opdrachten wel weer zouden komen. Nu gaan we er vanuit dat ze niet komen.’

Het bewijs dat de inkomsten van de onderneming structureel op een lager niveau liggen, vindt Hilgerdenaar in twee lijstjes in zijn boekhouding: de omzet per medewerker en de omzet per declarabele medewerker. Het eerste cijfer piekte in 2008 op 174.000 euro, om daarna scherp terug te vallen naar 155.000 euro in 2011. De omzet per declarabele medewerker schoot van 192.000 euro omlaag naar 170.000 euro in 2011. De inkomsten zijn stabiel, maar structureel lager. Daar zal Ctac het voortaan mee moet doen, voorziet Hilgerdenaar.

Verbeteren marge

Halverwege 2011 scherpte Ctac zijn strategie aan. Alle kaarten zet het bedrijf op het leveren van oplossingen, een toekomst als zogeheten solution provider. ‘Alles wat daar niet aan bijdraagt, daar zullen wij mee stoppen. Ook de verkoop van bedrijfsactiviteiten die onvoldoende potentieel hebben om binnen afzienbare tijd goed te renderen of niet meer passen binnen de strategie van Ctac, behoort hierbij tot de mogelijkheden. Op welke manier is nog niet duidelijk, we hebben nog geen besluiten genomen. Ons doel is het verder verbeteren van de marge', zegt Hilgerdenaar in een toelichting op de jaarcijfers van 2011.

Ctac boekte over 2011 een verlies van 12,7 miljoen euro, tegen twee ton winst een jaar eerder. Oorzaak is een afboeking op zogeheten goodwill en eenmalige reorganisatiekosten van 1,2 miljoen euro. Het verlies gaat ten koste van het eigen vermogen van de onderneming. Daarvan verdampt tweederde, waardoor nog zes miljoen euro resteert. De huisbankier wordt er niet nerveus van, zegt Hilgerdenaar. ‘Het is de nieuwe balansverhouding die bij een bedrijf in de ict-dienstverlening past.'

Lasten

De onderneming speelt kort op de bal. ‘We kijken elke maand naar de kosten. De nieuwe strategie werpt vrucht af, sinds juli 2011 realiseren wij een besparing van driehonderdduizend euro per maand. In die maand zaten wij nog op een verlies van een half miljoen. Een kwartaal later break-even, dat was niet slecht. Het derde kwartaal is altijd zwak door vakanties. Je hebt dan wel de lasten, maar niet de lusten van je mensen.'

In het laatste kwartaal van 2011 boekte Ctac een winst van bijna zes ton. ‘De opgaande lijn heeft zich in de eerste maanden van 2012 voortgezet. Wij kijken nu beter naar de bezettingsgraad, we willen onze mensen kort-cyclisch wegzetten.' Uiteindelijk werd het jaar met een fors verlies afgesloten door de herwaardering van de onderneming en de kosten van de reorganisatie. Voor 2012 verwacht Ctac een toename van de omzet en een verdere verbetering van het bedrijfsresultaat.

Reorganisatie

Hoeveel mensen het bedrijf precies hebben verlaten kan Hildegenaar niet zeggen. Het aantal mensen is licht gedaald naar 492 mensen, maar dat is de optelsom van de mensen die vertrokken en mensen die nieuw in dienst zijn gekomen. Bij de reorganisatie zijn vooral mensen in de back-office vertrokken, zegt Hilgerdenaar.

Ctac heeft recent ook de structuur van de bedrijfstop aangepast. De raad van bestuur bestaat sinds eind 2011 uit twee leden: Hilgerdenaar en de nieuwe financiële man Douwe van der Werf, die per 1 april de overstap maakt van vastgoedbedrijf Breevast. De functie van chief operations officer Harrie van Groenendael wordt niet meer ingevuld. Zijn taken zijn verdeeld over de twee resterende leden van de raad van bestuur.

Alphalogic

Het afscheid van Van Groenendael is in goed overleg gegaan, vertelt Hilgerdenaar. ‘Hij is ondernemer en zou in zijn nieuwe functie meer moeten gaan managen. Dat was geen rol die bij hem paste.' Van Groenendael kwam in 2008 bij Ctac terecht door de overname van de resterende aandelen in de logistieke SAP-dienstverlener Alphalogic, waarvan Van Groendael eigenaar was.

De nieuwe strategie van het bedrijf staat in het teken van 'enabling your ambition'. Dat is een boodschap aan klanten, maar ook aan medewerkers. Aan medewerkers gaf Ctac in 2011 overigens 6 procent meer uit dan een jaar eerder. In de cijfers zit een gemiddelde loonstijging van 3 procent. Hilgerdenaar verklaart de extra kosten door het andere type medewerker dat de dienstverlener tegenwoordig inhuurt. Die heeft meer inzicht in business processen, naast kennis van SAP - nog steeds het belangrijkste product. ‘We huren nu mensen in tegen relatief lage tarieven - ook voor concurrentie is de markt namelijk slecht. Twee jaar geleden hadden wij deze mensen veel meer geld moeten bieden.'

Flinke kostenpost

Een flinke kostenpost vormde in 2011 ook de aankoop van computerapparatuur en de ict-infrastructuur voor zevenhonderdduizend euro voor in het nieuwe pand in Den Bosch dat Ctac in mei betrekt. 'Ja, dat was een flinke uitgave', stelt Hilgerdenaar in een toelichting op de jaarcijfers. 'Maar dan is onze infrastructuur wel klaar voor de toekomst.' In het nieuwe pand voert Ctac het zogeheten nieuwe werken in.

De verhuizing staat gepland voor het weekeinde na Hemelvaart. 'Dan zijn wij vier dagen vrij', legt Hilgerdenaar uit. Erg spannend wordt de verhuizing volgens hem niet. 'Het ergste dat er mis kan gaan is dat iemand een kartonnen doos uit zijn handen laat vallen. Klanten hoeven niet bevreesd te zijn dat er iets misgaat met de dienstverlening. 'De verhuizing van de systemen naar het datacenter van de Telecity Group in Schiphol-Rijk is voor 90 procent al voltooid.'

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4463689). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.