Managed hosting door True

Windows dwingt HAN tot virtualiseren 32.000 profielen

Systeemintegrator Brain Force zet App-DNA en Immidio in

 

De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) virtualiseert zijn gebruikersprofielen met het oog op een soepele migratie van Windows XP naar Windows 7. Gezien de omvang van dit project, in eerste instantie de virtualisatie van bijna drieduizend, maar op termijn van 32.000 gebruikersprofielen, heeft systeemintegrator Brain Force geadviseerd Immidio- en App-DNA-software te gebruiken.

De HAN verzorgt vanuit de campussen in Arnhem en in Nijmegen voor meer dan 29.000 studenten meer dan 85 bachelor- en masteropleidingen. Er werken ongeveer 2800 mensen. Om soepel naar Windows 7 te migreren, heeft HAN besloten gebruikersprofielen en applicaties te virtualiseren.

Mobiliteit medewerkers

De Service Unit ICT van de HAN is, met ondersteuning van systeemintegrator Brain Force, verantwoordelijk voor de migratie naar Windows 7. Gerrit-Jan van Hinthum, hoofd Frontoffice: ‘Het beoogde doel is om in 2012 alle achtduizend pc's (2500 notebooks, 5500 desktops) op Windows 7 te hebben draaien. De redenen hiervoor zijn simpel: wij willen onze medewerkers en studenten een frisse en krachtige werkomgeving aanbieden. Studenten krijgen op de arbeidsmarkt ook met deze nieuwe technologie te maken en zijn zo beter voorbereid. Verder werkt veel nieuwe hardware en randapparatuur niet meer samen met Windows XP. Daarnaast ondersteunt Windows 7 de toenemende mobiliteit van onze medewerkers en studenten goed.'

Ter voorbereiding op de migratie moeten de gebruikte applicaties getest en de gebruikersprofielen gevirtualiseerd worden. Met software van App-DNA, een partner van Brain Force, wordt de werking van applicaties op Windows 7 geautomatiseerd getest. Inmiddels hebben al achthonderd applicaties deze test doorstaan. App-DNA werd eind oktober 2011 overgenomen door softwareleverancier Citrix en is een softwareplatform waarmee it-afdelingen hun applicatieportfolio kunnen analyseren en testen en ontdekken waar er problemen zijn. Van Hinthum: 'App-DNA is een programma waar je je applicaties instopt. Ze komen eruit met een rood, oranje of groen stoplichtje, dat de mate waarin het draait op Windows 7 aangeeft.'

Immidio Flex Profile

Bij het virtualiseren van gebruikersprofielen worden de voorkeursinstellingen van gebruikers, zoals favorieten, handtekeningen en voorkeuren van applicaties, losgekoppeld van het besturingssysteem. Van Hinthum: ‘Er werken relatief veel flexwerkers bij ons. Omdat wij gefaseerd op Windows 7 overstappen, kan het voorkomen dat een onderwijzer ‘s ochtends met een Windows XP-computer op een locatie in Arnhem werkt en ‘s middags in Nijmegen een presentatie op een Windows 7-werkstation verzorgt. Voor deze gebruikers is het handig dat ze hun voorkeursinstellingen zowel op Windows 7 als op Windows XP kunnen gebruiken. Aanvankelijk waren we bezig om zelf een hulpmiddel te ontwikkelen om dit profielprobleem te ondervangen, maar toen Brain Force voorstelde om de Flex Profile-software van Immidio in overweging te nemen, kwamen we tot de conclusie dat we het beter niet zelf verder konden ontwikkelen. Prijs was daarbij een belangrijke overweging.'

Flex Profile maakt het mogelijk om de gebruikersprofielen te virtualiseren. HAN heeft een groot aantal ambulante medewerkers, die zowel in Arnhem als in Nijmegen lesgeven. De hogeschool heeft afgelopen zomer een Immidio-licentie gekocht. In eerste instantie heeft Brain Force een proefopstelling gemaakt die uitgebreid getest is. Toen de HAN tevreden was met de resultaten, is de oplossing in productie genomen. Hierdoor zijn de gebruikersprofielen nu op alle werkplekken beschikbaar, op XP en Windows 7. ‘Immidio maakte de profielen dynamisch, terwijl ons eigen script alleen statisch werkte', aldus Van Hinthum.

Storagemogelijkheden

In de gehele migratie worden drie verschillende profielen gebruikt: Windows XP-profielen, Windows 7-profielen en Immidio-profielen. Immidio wordt ingezet als profielmigratieproduct om van Windows XP naar Windows 7 te komen, met inachtneming van een set instellingen die voor de gebruiker interessant zijn. Flex Profile is ook nodig voor de migratie van vitale gebruikersinstellingen als applicaties, snelkoppelingen en favorieten. In eerste aanzet worden de drieduizend profielen van de medewerkers gevirtualiseerd. Beide Windows- en Immidio-profielen zijn opgeslagen op Windows 2003- en 2008-servers die verbonden zijn met het storage area network. Elk profiel is beperkt tot een omvang van 30 MB, zodat er snel opgestart en ingelogd kan worden.

De HAN onderzoekt momenteel de storagemogelijkheden van de andere dertigduizend profielen. ‘Voor studenten worden de Immidio-profielen waarschijnlijk ook op aparte servers met storage neergezet, specifiek voor dit migratieproject', aldus Van Hinthum. ‘Binnen afzienbare tijd wordt de knoop hierover doorgehakt. Dit zal een tijdelijke oplossing zijn: zo gauw de migratie voor studenten is verlopen en ze op Windows 7 zijn aangemeld, wordt Immidio Flex Profile voor studenten uitgeschakeld. Zodra de migratie is afgerond, wordt de infrastructuur verwijderd. Dat kan makkelijk omdat het om een virtuele infrastructuur gaat.'

Brain Force en HAN

Brain Force heeft vanaf 2004 diverse projecten bij de HAN gerealiseerd. Zo verzorgde de systeemintegrator de geautomatiseerde uitrol van Windows XP. Ook heeft Brain Force Packaging Robot bij de HAN geïntroduceerd. Dit wordt gebruikt voor het grootschalig packagen en testen van software. Inmiddels is alle HAN-software met de Packaging Robot verwerkt. HAN is zelfs ontwikkelpartner van Packaging Robot.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4429062). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.