Managed hosting door True

SaaS: de mythen ontkracht

 

Omdat SaaS niet het meest tastbare fenomeen is, vormden zich de afgelopen tijd een aantal mythen rondom deze manier van software aanbieden. Het lijkt mij langzamerhand tijd om hier een weerwoord aan te bieden en vage, verwarrende definities te verduidelijken. Ook voor resellers zijn dit perfecte handvatten om klanten te overtuigen van de voordelen van SaaS.

Dat SaaS een hype is die wel overwaait en geen impact heeft op de softwaremarkt, is een veelgehoorde uitspraak. Cijfers logenstraffen dit idee. In 2008 groeide de markt 27 procent en analisten voorspellen een verdubbeling van de markt in de komende vier jaar. Vooral CRM-oplossingen en oplossingen op het gebied van communicatie en samenwerking doen het goed als SaaS. Dit komt echter omdat deze sector deze oplossing gretig omarmt. Het wil niet zeggen dat SaaS enkel en alleen geschikt is voor dit soort toepassingen. Integendeel, Saas is breed inzetbaar en biedt voordelen voor nagenoeg elke applicatie, in welke ICT-tak dan ook.

Nog een veelgehoorde misvatting is dat Saas gehuurde software is. Toegegeven, deze vorm van softwareaanbieding wordt vaak gefactureerd in de vorm van een huurbedrag. Maar zeker ook pay-as-you-go is een manier om SaaS-diensten te kopen. Zo betalen gebruikers alleen voor wat ze werkelijk afnemen. Van huren is dus geen sprake, SaaS is puur een andere manier van software aanbieden.

De aanname dat SaaS onveilig is, is ongegrond. Deze software draait in professionele datacenters met specialistische werknemers. Dit zorgt ervoor dat deze software veiliger is dan applicaties in een eigen datacenter. Veiligheid is voor SaaS een zeer essentieel element en staat dan ook bovenaan de prioriteitenlijst.

Tenslotte is er de verwarring met cloud computing. Er bestaat inderdaad overlap. Beide zijn resources of diensten die via het internet te benaderen zijn. In tegenstelling tot cloud computing biedt SaaS gebruikers een turn-key oplossing - alles wordt tot in de puntjes verzorgd door de SaaS-aanbieder. Het is eigenlijk een full-service-versie van cloud computing.

Kortom, genoeg redenen om SaaS te overwegen. Verkoopargumenten als ‘nooit meer onderhoud' moeten elke klant toch goed in de oren klinken? Dus stap in die groeimarkt en laat uw klanten weten wat SaaS en de voordelen ervan echt inhouden.

Daniel van den Hoven,

EMEA channel manager  Cisco-WebEx

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2983058). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.