Managed hosting door True

Onder vuur

Arjen de Koning, Paradigit Computers

 

Tot drie jaar geleden bouwde Paradigit Computers al zijn computers zelf, nu koopt het 90 procent in. Verdeeld over 31 filialen werken er 500 medewerkers. Paradigit heeft drie verkoopkanalen: de particuliere markt via retailketens Paradigit en Computerland, de zakelijke markt via ISL Automatisering en de onderwijsmarkt via Skool Automatisering. We leggen directeur en eigenaar Arjen de Koning het vuur aan de schenen.

1 Wat weet je nu wat je vijf jaar geleden niet wist?
Het is even stil en De Koning grapt: "Dat het pand toch weer te klein is. We zeiden de laatste vier keer dat we naar een groter pand moesten verhuizen: ‘Dat gebeurt ons niet nog een keer.' Maar de groei ging wat harder dan verwacht en het zit weer helemaal vol hier in Eindhoven."

2 Zelf pc's bouwen of doorverkopen?
"Doorverkopen!", roept hij stellig. "Het lage segment wil namelijk direct uit voorraad beleverd worden en wat er precies in het product zit, maakt niet zoveel uit. Dat zijn twee dingen die helemaal tegen het bto-principe (built-to-order) ingaan. Met het hoge segment is het precies andersom. Het high-end product kun je dan ook zelf bouwen."

3 Waar verdien je meer aan: Acer of Fujitsu Siemens?
De Koning aarzelt: "Het zijn allebei goede partners, maar we verdienen meer aan Acer, omdat we veel meer Acer doen."

4 Toegevoegde waarde of volume?
"Toegevoegde waarde, in volume", spreekt de Paradigit-directeur cryptisch. "In de segmenten waarin we zitten is dat heel belangrijk, want volume maakt de kostprijs. Dan leg je de laagste prijs van de markt in en kun je er altijd nog toegevoegde waarde bijleveren."

5 Hardware, software of diensten?
Net als veel van zijn voorgangers gaat ook De Koning voor de combinatie. "De verkoop van software is een digitaal iets geworden en volledig geautomatiseerd. Software wordt niet meer gedistribueerd, maar aan- en uitgezet. Hardware op zich zou een fabrikant ook zelf kunnen verkopen. Het komt dus neer op een combinatie van hardware en diensten."

6 Retail, b2b of onderwijs?
"Dat is een gemene vraag, dat zijn onze drie pijlers!" De Paradigit-baas kan dan ook moeilijk kiezen. "Je verdient natuurlijk het meeste in retail, maar de meeste passie kan ik op dit moment voelen voor het onderwijs. We hebben met Skool een geautomatiseerd netwerk opgezet waarop 800 basisscholen zijn aangesloten. Voor maar 35 euro per werkplek per jaar beheren we voor elke school de hard- en software. Het doel is om hier 2000 scholen mee te bereiken."

7 Gaat je werk voor alles?
De Koning grinnikt: "Vraag je dat aan mij of aan mijn vriendin? Ik zeg misschien nee, maar ik denk dat mijn vriendin ja zegt. Toen ik begon wilde ik op mijn 25ste een Porsche en op mijn 30ste miljonair zijn. Op mijn 24ste had ik mijn Porsche al met winst verkocht en op mijn 25ste hadden we het eerste miljoen al binnen. Wat wordt dan je doel voor je 30ste? Stoppen met werken. Ik ben inmiddels 38 en dat het is niet gelukt. Als je stopt met werken, heb je namelijk nooit meer vakantie."

8 Quote 500 of Deloitte Technology Fast 50?
"De Quote 500 zegt wat je al bereikt hebt", antwoordt de man die zijn naam al op beide lijsten is tegengekomen. "De Deloitte Technology Fast 50 meldt dat je aan het groeien bent en dat zegt dus minder."

9. Snelheidsduivel of hoogvlieger?
Op deze vraag kan rallyrijder Arjen de Koning even kort als bondig zijn. "Zonder meer snelheidsduivel. Het grote voordeel is dat je tijdens een rally aan niets anders kunt denken. Als je te veel aan je hoofd hebt, gaat het niet goed. Het is dus mijn grote uitlaatklep."

10 Wat is je grootste triomf geweest?
"Dat heeft met het wegvallen van de pc-privé regeling te maken. Een kwart van onze business viel in één klap weg, maar een jaar later waren we weer op onze originele groei en die zette door. We blijven groeien, dus ziet het er rooskleurig uit."

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2290323). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.