De informatiebron voor het Nederlandse ICT-resellerkanaal   Adverteren | Mobiel | Contact  
Channelweb
 Zoek
Nieuwsbrief
Reacties
Bedrijvengids
MobielNieuws aanmelden
Heb je nieuws voor ICT-resellers? Gebruik het aanmeldformulier.
Agendapunt melden
RSS-feed Volg ons via Twitter

 
Opinie
 Terug Mail aan een vakgenootPrintvriendelijke versie   
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet het redactionele gedachtegoed van Channelweb.

Manager staat onder druk door het nieuwe werken (4)

De afgelopen jaren is door de ict-manager veel tijd en energie geïnvesteerd in het professionaliseren van de organisatie. Dit geldt zowel voor de Build (met Prince2) als Run (ITIL) omgeving. Met trots hebben vele managers op de zeepkist gestaan om het ISO-certificaat te ontvangen of het volgende CMM-level bereikt te hebben. Dacht je dat je als manager de zaken goed voor elkaar hebt, kun je door de gevolgen van het nieuwe werken weer opnieuw beginnen.

Gert-Jo van der Heijden

Als gevolg van de veranderingen die gerelateerd worden aan het nieuwe werken dienen alle gedefinieerde werkprocessen tegen het licht te worden gehouden. De processen die het meeste aandacht verdienen zijn het incident-, change- en service level management-proces.

Binnen het incident-proces veranderen diverse zaken. Voor de gebruikers is het belangrijk om te weten, waar hij met welke verstoring terecht kan. Door integratie van eigen devices en apps, et cetera kun je als ict-manager immers niet de verantwoordelijkheid dragen voor alle problemen die de gebruiker ervaart. Het is echter voor de  gebruiker niet wenselijk om van het bekende kastje-naar-de-muur te worden gestuurd. Als ict-manager blijf je natuurlijk verantwoordelijk voor de digitale hulpmiddelen van de medewerkers van je organisatie.

Hoe draag je de verantwoordelijkheid als ict-manager bij wijzigingen in de totale keten van ict-voorzieningen. Wijzigingen door leveranciers waar je geen grip op hebt, kunnen leiden tot het niet (naar behoren) functioneren van de ict-voorzieningen. Investeringen in centralisatie en standaardisatie leverden een belangrijke bijdrage aan het op kwalitatieve wijze doorvoeren van onderhoud met als gevolg dat er maximale beschikbaarheid kon worden gegarandeerd. Deze grip is aan het verdwijnen nu er steeds meer partijen (over sommige heb je zelfs helemaal geen zeggenschap) onderdeel van deze keten worden. Ook voor je eigen ict-ontwikkelorganisatie betekent dat je de criteria omtrent testen en acceptatiecriteria moet herzien.

Als ict-manager heb je afspraken gemaakt met de organisatie en klanten middels sla’s.  Deze afspraken zijn omgezet in kpi’s, waarbij is af te lezen hoe jij de afgelopen periode hebt gepresteerd. De perceptie hiervan staat op dit moment ter discussie. Als een medewerker een webtransfer op zijn tablet niet kan uitvoeren via het e-mailadres van de werkgever, in hoeverre heb je hier dan als ict-organisatie verantwoordelijkheid. Het is dan ook essentieel dat je als ict-manager met de gebruikersorganisatie in discussie gaat over wat men wel en niet kan verwachten.

Dit maakt het voor de ict-manager niet makkelijker om gemaakte keuzes in het verleden te blijven verdedigen en vraagt heroriëntatie over hoe je de business moeten (be)dienen.

Vijfluik

In deze serie besteed ik aandacht aan de onderwerpen die wel binnen de verantwoordelijkheid van de ict-organisatie vallen, maar niet altijd technisch zijn. In het eerste artikel van dit vijfluik over het nieuwe werken ging ik in op de gevolgen voor de ict-organisatie. In het tweede artikel wordt het omgaan met digitale informatie besproken. De gevolgen voor de organisatie en waar de ict-manager mee te maken gaat krijgen. Na het omgaan met de digitale informatie is de technische infrastructuur van belang. Wat zijn de gevolgen voor de ict-manager van alle devices die van de infrastructuur gebruik gaan maken? Hier gaat het derde artikel over. In dit artikel (deel 4)  wordt gekeken hoe, nu de ict- manager de informatie en infrastructuur onder controle heeft, de interne processen gewijzigd worden. In het laatste artikel besteed ik aandacht aan de gevolgen voor het contract- en leveranciersmanagement.
Deel vijf verschijnt op 13 maart 2013


Gert-Jo van der Heijden 
 
 
 
 Reageer op dit artikel 
 
Meer Opinie:
30 mei 10:01
Het verschil tussen IdM, SSO en IAM
29 mei 16:30
Apps willen té veel weten
29 mei 13:00
Cyber security gaat verder dan ICT
29 mei 10:14
Open source: nieuwe standaard voor databases
28 mei 13:47
Stap voor stap naar de cloud
28 mei 11:55
Java, de taal voor het IoT
27 mei 13:50
De PGB-affaire 2: missing link en unhappy flow
27 mei 13:24
De business benefits van testen
27 mei 9:57
Maakt cloud de organisatie digitaal schizofreen?
6 maart 9:58
Manager staat onder druk door het nieuwe werken (4)
6 maart 9:58
Manager staat onder druk door het nieuwe werken (4)

  


Adverteren  |   Disclaimer  |   Privacy  |   Cookiebeleid  |   Algemene Voorwaarden  |   Computable  |   Channelweb  |   Whitepapers  |   Marqit.nlAlle rechten voorbehouden © Marqit