De informatiebron voor het Nederlandse ICT-resellerkanaal   Adverteren | Mobiel | Contact  
Channelweb
 Zoek
Nieuwsbrief
Reacties
Bedrijvengids
MobielNieuws aanmelden
Heb je nieuws voor ICT-resellers? Gebruik het aanmeldformulier.
Agendapunt melden
RSS-feed Volg ons via Twitter

 
Opinie
 Terug Mail aan een vakgenootPrintvriendelijke versie   
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet het redactionele gedachtegoed van Channelweb.

Vijf vraagtekens bij online storage

Is online backup de juiste oplossing? Steeds meer organisaties overwegen de overstap te maken naar online opslag, of backups naar de cloud. Meestal kijken ze hierbij naar twee argumenten: het is gemakkelijk en toegankelijk en een kopie op een andere locatie dan kantoor is wel zo veilig. Online backup is echter niet zaligmakend. Er zijn vijf factoren die je moet overdenken, voordat je de stap daadwerkelijk neemt.

Jasper Geraerts

Backup window: Door de enorme hoeveelheden data hebben it-beheerders momenteel al moeite om hun doelstellingen qua backup windows te halen. Wanneer dit naar een elders gelegen locatie via wan moet gebeuren, wordt die uitdaging nog veel groter. Het loont dus om vooraf te testen hoe lang een direct-to-cloud backup duurt. Misschien is het wel helemaal niet mogelijk.

Data recovery: Je data terughalen uit de cloud via een online backup-oplossing kost waarschijnlijk meer tijd dan vanaf een lokale schijf. Vrijwel alle online aanbieders lopen hier tegenaan en bieden inmiddels recovery-diensten waarbij fysieke media wordt ingezet om bijvoorbeeld ‘s nachts bestanden lokaal terug te plaatsen. Dure grappen, dus ook hiervoor geldt: test eerst of je data makkelijk is terug te halen.

Systeemherstel: Vooralsnog hebben we het over gebruiksdata, maar wat als een heel systeem teruggezet moet worden? Veel van de online aanbieders bieden deze mogelijkheid niet en gaan er vanuit dat je daar zelf maatregelen voor neemt.

Beveiliging: Een oude bekende, maar als je je data en systemen elders opslaat wil je weten hoe dat fysiek en virtueel wordt afgeschermd. De data moet zowel tijdens de overdracht als de opslag versleuteld kunnen worden.

Opslag en archivering: Naast de gebruikelijke backup- en restore-wensen, lopen veel organisaties aan tegen compliancy-regelgeving die de langetermijnopslag van bepaalde data voorschrijft. Het is van belang dat de te kiezen oplossing daarmee om kan gaan en dat proces zoveel mogelijk kan automatiseren.

Kortom, direct-to-cloud of enkelvoudige online backup lijkt interessant, maar het is de vraag hoe nuttig het daadwerkelijk is. Overweeg bovenstaande (en andere) zaken zorgvuldig. Wellicht is een lokale opslag al dan niet gecombineerd met online oplossingen nog helemaal zo gek nog niet.


Jasper Geraerts 
 
 
 
 Bekijk de reacties op dit artikel 
 
Meer Opinie:
26 mei 13:45
Waarom nog steeds vakantiegeld in mei?
26 mei 10:28
De pijn van nieuwe dingen aanleren
22 mei 14:00
(G)een toekomst voor de Patriot Act
22 mei 10:20
Toekomst oudere ICT'er is uitzichtloos
21 mei 17:08
Het einde van de silo applicatie en de roadmap
21 mei 11:12
Pay per use: hoe houden we het efficiënt?
20 mei 13:28
Wie profiteert van innovaties in eHealth?
20 mei 10:58
HR in 2020: traditionele systemen exit (2)
19 mei 15:22
IT bij overheid kan beter stap voor stap
3 december 13:56
Vijf vraagtekens bij online storage
3 december 13:56
Vijf vraagtekens bij online storage

  

Reacties op: Vijf vraagtekens bij online storage

Door Jasper Geraerts op 10 december 2012 - 13:26
Bedankt voor de opmerkingen BJ!

Door Bjrn Leenen op 05 december 2012 - 12:16
Beste Jasper,
 
Interessant om aan te halen. Zeker omdat er door bedrijven die willen overstappen naar hetzij cloudstorage hetzij cloudbackup niet vaak wordt nagedacht over continuity, recovery en accountability. De partijen die er wel over nadenken, zijn meestal al bezig met een vorm van compliancy en leven al volgens een set met regels, althans zouden moeten...
- Continuity: cloud klinkt en is in veel gevallen beter, omdat niet elk bedrijf dezelfde voorzorgsmaatregelen kan nemen als een dergelijke provider
- Recovery: is waar met bare-metal en systeemherstel, maar lees mijn opmerking hieronder
- Accountability: helemaal waar, wat zet je er neer en wat niet. Versleuteld of niet. Wat mag er wel en niet buitenshuis worden opgeslagen? Wat is buitenshuis, Nederland of buitenland?
Wel wil ik een opmerking maken dat er oplossingen zijn (zonder meteen namen te noemen) die met recovery vanuit de cloud, maar ook backup naar de cloud, vaak met mechanismes werken om data te prioriteren en comprimeren. Daarnaast heb je wel gelijk dat als een enterprise-size omgeving met enkele PB's aan data, wel even bezig zullen zijn. Ik denk dat dit soort bedrijven er ook verstandiger aan doen om een private-cloud oplossing (of Dedicated Server Storage) aan te schaffen. Mijn ervaring met TB's aan data is, 'weekendje', afhankelijk van de bandbreedte natuurlijk.
Wat de locatie van data betreft, als een datacenter zich in Nederland of Duitsland bevind, is het voor de meeste bedrijven al voldoende, maar tip is om te kijken of de branch of regelgever (overheid) hier uitspraken over heeft gedaan. Let ook op dat dit US safe havens zijn, ivm Patriot Act uitvoeringen.
Klassieke fout: bedrijfsgevoelige presentatie van een nieuw product op een gratis Prezi-account gezet... Dit is alleen niet de fout van de storage provider, maar navolging van de regels die door management zijn opgezet. Deze moeten er ook over nadenken; zij zijn eindverantwoordelijke.
Dank voor het plaatsen!

Reageer op dit artikel 

Adverteren  |   Disclaimer  |   Privacy  |   Cookiebeleid  |   Algemene Voorwaarden  |   Computable  |   Channelweb  |   Whitepapers  |   Marqit.nlAlle rechten voorbehouden © Marqit