De informatiebron voor het Nederlandse ICT-resellerkanaal   Adverteren | Mobiel | Contact  
Channelweb
 Zoek
Nieuwsbrief
Reacties
Bedrijvengids
MobielNieuws aanmelden
Heb je nieuws voor ICT-resellers? Gebruik het aanmeldformulier.
Agendapunt melden
RSS-feed Volg ons via Twitter

 
Opinie
 Terug Mail aan een vakgenootPrintvriendelijke versie   
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet het redactionele gedachtegoed van Channelweb.

Maak iedereen verantwoordelijk voor security

Als je alle website-hacks, DDoS-aanvallen en datalekken van de afgelopen zes maanden onder elkaar zet, heb je waarschijnlijk nog meer woorden nodig dan deze column. Het indrukwekkende aantal incidenten met dataverlies ten gevolge laat zien hoe het security-landschap de afgelopen twee jaar is verschoven. En nog steeds blijft de vraag: ‘hoe beschermen we onze waardevolle data?’

Rene Oskam 2010 F5 Networks

Het probleem ligt voor een deel bij de manier waarop mensen naar hun eigen veiligheid kijken. We vertrouwen erop dat eenmaal genomen beveiligingsmaatregelen voldoende zijn. Maar als het een keer misgaat zijn we eerder geneigd te denken dat het niet weer zal gebeuren, dan dat we iets aan de beveiliging gaan doen.

Eens veilig, altijd veilig?

Zo werkt het in internetbeveiliging ook. De afgelopen vijftien jaar hebben beveiligingsbedrijven ons een helder beeld gegeven van hoe het web werkt en wat de gevaren zijn. Dat dit beeld inmiddels achterhaald is, vergeten de meeste mensen. We staan niet stil bij de gevaren die tegenwoordig spelen, maar vertrouwen op de genomen beveiligingsmaatregelen tegen de risico's van vroeger.

Onlangs kwamen verschillende partijen in het nieuws vanwege hacking-incidenten. Toch houden de eindgebruikers vast aan de gedachte dat het allemaal wel meevalt, wellicht omdat het gevestigde partijen zijn of omdat ze eigenlijk niet weten wat er aan de hand is. We gaan liever uit van het feit dat het bekende en vertrouwde veilig is, dan dat we verder kijken dan onze neus lang is.

Bewustzijn

Deze enigszins naïeve blik op de wereld moet veranderen. Daartoe moeten we de manier waarop we bewustzijn creëren, aanpakken. Het gezegde ‘je bent nooit te oud om te leren' is hierbij van toepassing: bestaande ideeën moeten worden bijgesteld. De beveiligingsbedrijven moeten niet alleen innovatieve oplossingen bedenken, maar ook gelijktijdig een bewustzijnstraject starten, zodat mensen gaan inzien waar het vandaag de dag om draait.

Als we duidelijk uitleggen hoe deze datalekken ontstaan, en hoe aanvallen eruit kunnen zien, zal men zichzelf gaan afvragen hoe het internet veiliger en beter is te maken. Dat is een heel verschil met de huidige berusting in het feit dat dataverlies er nu eenmaal bijhoort.

‘We've got you covered'

Te lang hebben beveiligingsbedrijven security verkocht met het verkoopargument: ‘je hoeft niet te weten hoe het werkt, als je maar weet dat je veilig bent'. Door wel uit te leggen wat security is en hoe het werkt en het jargon te verklaren, of zelfs te vermijden, krijgt de gebruiker een veel beter inzicht in wat er gebeurt en welke rol hij of zij kan spelen om het internetgebruik veiliger en beter te maken.

Door de conversatie tussen bedrijven en publiek veel transparanter te maken, ontstaat er tevens een betere band. Een band die belangrijk is, zeker als het gaat om zaken als databescherming. Uiteindelijk hebben we allemaal voldoende redenen om het internet overeind te houden, dus laten we het dan ook maar gelijk beter en veiliger maken.


Rene Oskam 
 
 
 
 Reageer op dit artikel 
 
Meer Opinie:
27 januari 9:27
BIT moet niet controleren, maar excelleren
26 januari 15:19
Nog eenvoudiger je data opslaan en terughalen
26 januari 10:24
ACI en de transformatie van het datacenter
23 januari 14:35
Jagers en verzamelaars in ICT-land
23 januari 11:47
Telefooncentrales geliefd doelwit van hackers
22 januari 14:33
Het echte zakelijke voordeel van Flash komt nog
22 januari 9:01
2015: De zorgcloud komt er aan
21 januari 11:38
Moderniseer nu zakelijke applicaties
20 januari 15:19
2015: Onmiddellijk en permanent beschikbaar
20 januari 11:06
Cloudtechniek is zegen voor IT-afdeling
16 januari 9:13
Extra opties bij stoppen Windows Server 2003/R2

  


Adverteren  |   Disclaimer  |   Privacy  |   Cookiebeleid  |   Algemene Voorwaarden  |   IT Banen  |   Computable  |   Channelweb  |   IT Knowledge Base  |   Marqit.nlAlle rechten voorbehouden © Marqit