De informatiebron voor het Nederlandse ICT-resellerkanaal   Adverteren | Mobiel | Contact  
CRN
 Zoek
Nieuwsbrief
Reacties
Bedrijvengids
CRN MobielNieuws aanmelden
Heb je nieuws voor ICT-resellers? Gebruik het aanmeldformulier.
Agendapunt melden
RSS-feed Volg ons via Twitter

 
Achtergrond
 Terug Mail aan een vakgenootPrintvriendelijke versie   

McAfee-antivirus wordt zakelijk meest gebruikt

Antivirussoftware is in de digitale economie onmisbaar geworden en het Nederlandse bedrijfsleven geeft de voorkeur aan oplossingen van McAfee. Dit blijkt uit analyse van Computer Profile, informatieleverancier voor de ict-branche, onder ruim vierduizend Nederlandse bedrijfsvestigingen uit de commerciële en non-profit sector.

Meest gebruikte antivirusoplossingen
Grafische weergave van de meest gebruikte antivirusoplossingen

Ruim 37 procent van de bedrijfsvestigingen met ten minste vijftig medewerkers, inclusief de publieke sector, maakt gebruik van antivirussoftware van McAfee. Hiermee ligt de penetratie van deze oplossing meer dan twee keer zo hoog als de naaste concurrenten Symantec, in gebruik bij een kleine 18 procent van de bedrijfsvestigingen, en Trend Micro, in gebruik bij 15 procent van de locaties. Daarnaast heeft alleen Sophos in Nederland nog een verspreidingsgraad van meer dan 10 procent.

Ontwikkeling
Ontwikkeling penetratie antivirusleveranciers
Grafische weergave van de ontwikkeling penetratie antivirusleveranciers

De ontwikkeling van de penetraties van de zeven meest voorkomende oplossingen laat in het afgelopen jaar een groei zien voor Trend Micro, die begin 2010 werd gebruikt op 11,6 procent van de locaties en nu op 15,1 procent staat. Eset is in dezelfde periode van een penetratie van 3,9 procent naar 6,1 procent gegroeid en Kaspersky zag de penetratie toenemen van 2,5 naar 3,4 procent. De aanwezigheid van Sophos blijft vrijwel gelijk in de periode van begin 2010 tot begin 2012 en McAfee, Symantec en Norman lijken wat terrein toe te geven in deze periode.

Installed base-aandelen
Installed base antivirusoplossingen
Grafische weergave van de installed base-antivirusoplossingen

Wanneer niet alleen wordt gekeken naar het aantal bedrijfsvestigingen dat gebruikmaakt van een bepaald pakket, maar ook naar de omvang van het gebruik in aantal geautomatiseerde werkplekken, dan wordt een beeld van de installed base-aandelen verkregen. McAfee heeft met name een grote installed base bij multinationals en global Fortune 500-bedrijven. Symantec heeft binnen alle onderscheiden segmenten een vrijwel vergelijkbaar aandeel in de installed base. Trend Micro en Sophos hebben, ten opzichte van de andere marktsegmenten, een kleiner aandeel bij multinationals.

Securityoplossingen
Top tien securityoplossingen
Grafische weergave van de top tien securityoplossingen

Kijkend naar securityoplossingen, anders dan antiviruspakketten, voeren de oplossingen van Microsoft de boventoon. Van de circa tweeduizend geïnventariseerde securityoplossingen betreft bijna een derde een Microsoft-oplossing. Check Point, overall de nummer vier of vijf, komt voornamelijk voor bij de grotere bedrijfsvestigingen.

In het segment vijftig tot honderd medewerkers geeft 3 procent van de locaties aan gebruik te maken van oplossingen van Check Point. In de enterprise markt, locaties met meer dan duizend medewerkers, bedraagt dit ongeveer één op de vijf locaties.

Back-upsoftware
Installed base back-upoplossingen
Grafische weergave van de installed base back-upoplossingen

Ook het gebruik van back-upsoftware wordt door Computer Profile in kaart gebracht. Op basis van gesprekken met ruim tweeduizend Nederlandse bedrijfsvestigingen met ten minste honderd medewerkers wordt duidelijk dat binnen deze doelgroep de back-upoplossingen van Symantec het meest populair zijn. In de afgelopen twee jaar is dit aandeel nauwelijks veranderd, ook aan het begin van 2010 was het installed base-aandeel net boven de 40 procent. CommVault ziet het aandeel in de afgelopen twee jaar stijgen, net zoals HP en IBM. CA lijkt de afgelopen jaren wat terrein prijs te geven.

Op basis van de installed base-aandelen binnen de verschillende branches zijn er een aantal opvallende zaken zichtbaar. Bijvoorbeeld de sterke positie van HP bij overheidsinstellingen en instellingen binnen de gezondheidszorg, of de relatief sterke positie van IBM bij handelsorganisaties en instellingen uit de financiële en zakelijke dienstverlening (services).


Sander Hulsman 
 
 
 
 Reageer op dit artikel 
 
Meer Achtergrond:
9 april 11:00
Afscheid Windows XP laat ICT'er niet onberoerd
7 april 16:03
SAP gaat voor eenvoud en innovatie
2 april 11:14
‘SAP levert vooral meer inspanningen op’
1 april 9:27
Ziekenhuizen zoeken massaal naar beter EPD/ZIS
31 maart 11:32
RAD Race 2014: Vooral heel hard code kloppen
21 maart 11:25
Aantal zakelijke tablets stijgt met 28 procent
13 maart 9:50
Gratis app bouwen met Facebook als CMS
12 maart 11:41
Microsoft wordt supermarkt, IBM stapt in wellness
10 maart 8:48
Kaseya richt pijlen op cloud services en BYOD
6 maart 11:37
‘Passie voor innovatie verhoogt bedrijfsresultaat’
4 maart 11:55
Compuware focust zich op mainframe en APM

  
Gerelateerde Bedrijven:
Computer ProfileAdverteren  |   Disclaimer  |   Privacy  |   Cookiebeleid  |   IT Banen  |   Computable  |   CRN  |   Tweakers.net  |   IT Knowledge Base  |   Autotrack.nl  |   Carsom.nl

Alle rechten voorbehouden © De Persgroep