De informatiebron voor het Nederlandse ICT-resellerkanaal   Adverteren | Mobiel | Contact  
Channelweb
 Zoek
Nieuwsbrief
Reacties
Bedrijvengids
MobielNieuws aanmelden
Heb je nieuws voor ICT-resellers? Gebruik het aanmeldformulier.
Agendapunt melden
RSS-feed Volg ons via Twitter

 
Nieuws
 Terug Mail aan een vakgenootPrintvriendelijke versie   

VMware volgt Citrix met bare-metal hypervisor

Amper een maand nadat leverancier Citrix aankondigde virtualisatiesoftware direct op processoren van Intel te zetten, maakt concurrent VMware hetzelfde bekend. De zogenoemde bare-metal client hypervisor omzeilt het lokale besturingssysteem van een pc. Dat verbetert de systeemprestaties en vermindert de beheerkosten.

virtualisatie desktop vista

Chipfabrikant Intel gaat virtualisatiesoftware van VMware op zijn processoren zetten. Dat maakten de bedrijven bekend op de jaarlijkse gebruikersconferentie VMworld in Cannes.

Met het Client Virtualization Platform (CVP) volgt VMware het voorbeeld van zijn concurrent Citrix, die eerder dit jaar eenzelfde product in samenwerking met Intel aankondigde. De software betreft een bare-metal client hypervisor, een toepassing die direct op lokale hardware wordt geïnstalleerd om te gebruiken bij het opzetten en aansturen van virtuele sessies.

De client hypervisor wordt over nog onbekende tijd meegeleverd in desktops en notebooks die zijn voorzien van Intel Core2- en Centrino2-processoren met vPro-technologie. Met de nieuwe oplossing wordt het lokale besturingssysteem omzeild, iets wat de systeemprestaties verbetert en de beheerkosten vermindert.

Scheelt beheer
"Je bent het besturingssysteem er onder kwijt en dat scheelt beheer", vertelde virtualisatie-expert Bert Bouwhuis van dienstverlener Triple P al eerder aan Computable. Op die manier kunnen bedrijven hun werknemers hun eigen apparatuur laten kiezen in plaats van ze een bedrijfs-notebook op te dringen. Ongeacht welke computer de medewerker meebrengt, kan hij altijd een virtuele sessie opzetten naar de werkomgeving van zijn bedrijf.

Ander voordeel van een bare-metal client hypervisor is dat de virtuele applicaties ook offline kunnen worden gebruikt. Bouwhuis: "Samen met een goede geïntegreerde beheeromgeving, waarmee je onder andere de virtuele machine kunt synchroniseren, kun je zo de voordelen van lokaal werken combineren met de voordelen van centraal beheer."

Niet direct op hardware
Hypervisors worden normaal gesproken geïnstalleerd op een centrale server of soms lokaal, maar dan vrijwel altijd bovenop het besturingssysteem en niet direct op de hardware. Dat vertraagt de virtuele sessies, die lang niet altijd juist werken op de apparatuur van de eindgebruiker. Bovendien verhoog je zo de beheerlasten op het lokale systeem, vertelt Bouwhuis. "Je moet naast de virtuele omgeving ook nog het onderliggende besturingssysteem beheren."

VMware maakte op de gebruikersconferentie in Cannes ook bekend bezig te zijn met een bare-metal hypervisor waarmee virtuele sessies op smartphones kunnen worden opgezet.

Type 1 of 2
Een hypervisor is een softwaretoepassing waarmee virtuele sessies kunnen worden opgestart en aangestuurd. Er bestaan twee type hypervisors: een die op het besturingssysteem wordt geïnstalleerd (type 2) en een die direct op de hardware wordt geïnstalleerd (type 1).

De meest gebruikelijke hypervisors worden geïnstalleerd op een centrale server (server-based hypervisor), die vanaf een computer kan worden aangeroepen. Voorbeelden hiervan zijn Citrix XenServer, VMware ESX Server en Microsoft Hyper-V.

Client-based hypervisors bestaan ook al langer. Daarbij wordt de virtuele sessie opgezet vanaf het lokale apparaat. Voorbeelden: Microsoft Virtual PC, VMware Workstation of Sun VirtualBox. Zowel bij server-based als client-based hypervisors draait de beheerconsole op het besturingssysteem van de server of het lokale apparaat. Dit soort hypervisor heet Type 2.

Hypervisors die rechtstreeks op de lokale hardware wordt geïnstalleerd, heten Bare-metal client hypervisors, of Type 1. Daarbij wordt het besturingssysteem omzeild, iets wat de systeemprestaties verbetert en de beheerkosten vermindert. Voorbeelden hiervan zijn: Virtual Computer NxTop, Neocleus Trusted Edge, Citrix Project Independence en VMware Client Virtualization Platform. Tot op heden is geen enkele Type 1-oplossing commercieel in de markt verschenen.


Diederik Toet 
 
 
 
 Reageer op dit artikel 
 
Meer Nieuws:
22 mei 11:58
‘Microsoft geïnteresseerd in BlackBerry’
22 mei 11:56
Rackspace en Cern koppelen clouds via sjabloon
22 mei 7:52
Exertis GO Connect distribueert Logitech UC
21 mei 17:01
Neelie Kroes: Lat onderwijs moet hoger
21 mei 11:59
Unit4 voert cloud-ERP in bij gemeente Canada
21 mei 11:55
Inhuur ICT bij Rijk blijft onverminderd hoog
21 mei 11:34
IT-onkunde belemmert OpenStack-gebruik
21 mei 10:25
Proact vernieuwt infrastructuur van Adapcare
21 mei 8:56
Huawei werkt aan cloudplatform voor partners
20 mei 16:03
Splitsing CSC geen invloed op Nederland
26 februari 8:43
VMware volgt Citrix met bare-metal hypervisor

  
Gerelateerde artikelen:
23 maart 2009 - 12:04
De strijd om de hypervisor

Gerelateerde Bedrijven:
Intel
VMware
CitrixAdverteren  |   Disclaimer  |   Privacy  |   Cookiebeleid  |   Algemene Voorwaarden  |   Computable  |   Channelweb  |   Whitepapers  |   Marqit.nlAlle rechten voorbehouden © Marqit