De informatiebron voor het Nederlandse ICT-resellerkanaal   Adverteren | Mobiel | Contact  
CRN
 Zoek
Nieuwsbrief
Reacties
Bedrijvengids
CRN MobielNieuws aanmelden
Heb je nieuws voor ICT-resellers? Gebruik het aanmeldformulier.
Agendapunt melden
RSS-feed Volg ons via Twitter

 
Columns
 Terug Mail aan een vakgenootPrintvriendelijke versie   

Virtualisatie; magisch of maagzweer?

Virtualisatie. Het lijkt bijna een toverwoord, een magische oplossing voor diverse ICT-knelpunten. In veel gevallen biedt virtualisatie van de ICT-omgeving een oplossing voor problemen die voorheen onoverkomelijk leken. Besturingssystemen kunnen door virtualisatie samengebracht worden waardoor de productiviteit vergroot wordt. Maar veel bedrijven verliezen uit het oog dat virtualisatie niet enkel de oplossing is, maar ook het middel. En hierin schuilt een gevaar als de server crasht.

Door de toename in virtuele omgevingen en fysieke fouten of fouten in het besturingssysteem tijdens configuraties, is het aantal recovery-aanvragen voor virtuele omgevingen toegenomen. Een crash van dit type systemen kan extra destructief zijn gezien de grote hoeveelheid waardevolle gegevens op één systeem. Het identificeren van de oorzaak en de daaropvolgende recovery is daardoor erg complex. Het is mogelijk, maar het vergt kennis en kunde waar niet ieder willekeurig data recovery-bedrijf over beschikt.

En dan is er nog het punt van dataverwijdering. Veel bedrijven denken dat alle gegevens op een (virtuele) server na het deleten van de files of het formatteren van de schijf verdwenen zijn. Niets is minder waar. Uw bedrijfskritische gegevens zijn voor een slimme dief altijd nog te kraken. Enkel met speciale data erasure-software of door de schijf in een Degausser te plaatsen - een apparaat met een sterke magneet die gegevens permanent verwijdert - worden gegevens voor altijd verwijderd.

Voordat een bedrijf besluit zijn ICT-omgeving te virtualiseren, moet het dus duidelijk in het bedrijfsplan hebben staan hoe deze virtuele omgeving hersteld wordt in geval van een crash. Daarnaast moet het richtlijnen bieden over hoe bedrijfskritische gegevens voor altijd verwijderd worden. Alleen dan zal de virtualisatie binnen het bedrijf aanvoelen als een magische verbetering. Zonder dit vangnet is er een flinke kans dat de nasleep van een crash of het afdanken van een server grotere maagzweren oplevert dan de gebeurtenis zelf.

Jaap Jan Visser
country manager Kroll Ontrack Nederland

 Reageer op dit artikel 
 
Meer Columns:
9 april 10:22
Spoelstra spreekt: Ouderen 2.0
26 maart 9:39
Spoelstra spreekt: Minder Marokkanen in de ICT
12 maart 11:05
Spoelstra spreekt: ICT’er in joggingbroek
26 februari 8:24
Spoelstra spreekt: What$app
12 februari 11:58
Spoelstra spreekt: Gezocht IT’ers met hoog EQ
29 januari 9:45
Spoelstra spreekt: Automatiseren = reorganiseren
15 januari 10:31
Spoelstra spreekt: Het einde van de PC-evolutie
2 januari 8:35
Spoelstra spreekt: Geld genoeg in 2014
18 december 10:01
Spoelstra spreekt: Bitcoin maakt niet gelukkig
4 december 10:34
Spoelstra spreekt: The war for talent
2 december 11:26
De kijk van Van Eijk: Kabaal in het kanaal

  
Gerelateerde Bedrijven:
Kroll OntrackAdverteren  |   Disclaimer  |   Privacy  |   Cookiebeleid  |   IT Banen  |   Computable  |   CRN  |   Tweakers.net  |   IT Knowledge Base  |   Autotrack.nl  |   Carsom.nl

Alle rechten voorbehouden © De Persgroep