De informatiebron voor het Nederlandse ICT-resellerkanaal   Adverteren | Mobiel | Contact  
Channelweb
 Zoek
Nieuwsbrief
Reacties
Bedrijvengids
MobielNieuws aanmelden
Heb je nieuws voor ICT-resellers? Gebruik het aanmeldformulier.
Agendapunt melden
RSS-feed Volg ons via Twitter

 
Columns
 Terug Mail aan een vakgenootPrintvriendelijke versie   

Virtualisatie; magisch of maagzweer?

Virtualisatie. Het lijkt bijna een toverwoord, een magische oplossing voor diverse ICT-knelpunten. In veel gevallen biedt virtualisatie van de ICT-omgeving een oplossing voor problemen die voorheen onoverkomelijk leken. Besturingssystemen kunnen door virtualisatie samengebracht worden waardoor de productiviteit vergroot wordt. Maar veel bedrijven verliezen uit het oog dat virtualisatie niet enkel de oplossing is, maar ook het middel. En hierin schuilt een gevaar als de server crasht.

Door de toename in virtuele omgevingen en fysieke fouten of fouten in het besturingssysteem tijdens configuraties, is het aantal recovery-aanvragen voor virtuele omgevingen toegenomen. Een crash van dit type systemen kan extra destructief zijn gezien de grote hoeveelheid waardevolle gegevens op één systeem. Het identificeren van de oorzaak en de daaropvolgende recovery is daardoor erg complex. Het is mogelijk, maar het vergt kennis en kunde waar niet ieder willekeurig data recovery-bedrijf over beschikt.

En dan is er nog het punt van dataverwijdering. Veel bedrijven denken dat alle gegevens op een (virtuele) server na het deleten van de files of het formatteren van de schijf verdwenen zijn. Niets is minder waar. Uw bedrijfskritische gegevens zijn voor een slimme dief altijd nog te kraken. Enkel met speciale data erasure-software of door de schijf in een Degausser te plaatsen - een apparaat met een sterke magneet die gegevens permanent verwijdert - worden gegevens voor altijd verwijderd.

Voordat een bedrijf besluit zijn ICT-omgeving te virtualiseren, moet het dus duidelijk in het bedrijfsplan hebben staan hoe deze virtuele omgeving hersteld wordt in geval van een crash. Daarnaast moet het richtlijnen bieden over hoe bedrijfskritische gegevens voor altijd verwijderd worden. Alleen dan zal de virtualisatie binnen het bedrijf aanvoelen als een magische verbetering. Zonder dit vangnet is er een flinke kans dat de nasleep van een crash of het afdanken van een server grotere maagzweren oplevert dan de gebeurtenis zelf.

Jaap Jan Visser
country manager Kroll Ontrack Nederland

 Reageer op dit artikel 
 
Meer Columns:
23 maart 10:41
Spoelstra spreekt: Meer loon
20 maart 10:22
Avontuurlijk managen
18 maart 10:37
Spoelstra spreekt: Geen privacy op internet
11 maart 8:54
Spoelstra spreekt: Apple-believers
9 maart 10:53
Foutje? Bedankt!
5 maart 8:58
Starten met start-ups
4 maart 10:24
Spoelstra spreekt: Benieuwd naar Apple Watch
18 februari 10:14
Spoelstra spreekt: Dat kan toch nooit!
11 februari 10:13
Spoelstra spreekt: V&Delete
4 februari 10:17
Spoelstra spreekt: Windows niks
28 januari 9:25
Spoelstra spreekt: Uit de lucht

  
Gerelateerde Bedrijven:
Kroll OntrackAdverteren  |   Disclaimer  |   Privacy  |   Cookiebeleid  |   Algemene Voorwaarden  |   Computable  |   Channelweb  |   Whitepapers  |   Marqit.nlAlle rechten voorbehouden © Marqit